Grilovaná mrkev s arašídy, mrkvovým pyré a limetkovým medem
Jídlo můžeme ozdobit i kandovanou kůrou z citrusů.

Suroviny
Mrkev
-
Mrkve, středně velké 30 ks
-
Zázvor, nakrájený 40 g
-
Citronová tráva 40 g
-
Med 90 g
-
Kardamon, mletý 1 g
-
Fenykl, semena 1 g
-
Koriandr, semena 1 g
-
Limetková kůra 5 g
-
Badyán 5 g
-
Skořice celá 8 g
-
Sůl a pepř na dochucení
Pyré
-
Cibule žlutá 100 g
-
Mrkev 600 g
-
Med 60 g
-
Kari, mleté 8 g
-
Voda 500 ml
Med
-
Med 150 ml
-
Knorr Barevný pepř drcený 0,5 kg
-
Kari, mleté 4 g
-
Limetová šťáva 50 ml
Servírování
-
Arašídy, na sucho pražené 150 g
-
Petržel, plochá, na ozdobení
Příprava
-
Mrkev
Nasucho opražené arašídy nasekáme a listy petrželky vysmažíme v oleji do křupava. Mrkev neloupeme ani neokrajujeme konce, pouze důkladně okartáčujeme. Vložíme do várky připravené ze zbylých ingrediencí a do měkka povaříme. Vyjmeme z várky. Zprudka ogrilujeme. -
Pyré
Zesklovatíme cibuli, přidáme pokrájenou mrkev a zbylé ingredience. Povaříme do měkka. Vše dobře rozmixujeme, případně propasírujeme přes jemné síto. -
Med
Med necháme na pánvi karamelizovat do hněda, stáhneme z ohně a necháme částečně zchladnout. Přidáme pepř a kari a dobře promícháme. -
Servírování
Do středu nebo na kraj talíře umístíme mrkvové pyré a navrch položíme grilovanou mrkev. Ochucený med promícháme s arašídy a přidáme na mrkev. Dozdobíme vysmaženými lístky petrželky.