Kyselka jihlavská

Suroviny
Příprava
-
Brambory Loupané 700 g
-
Máslo 100 g
-
Podmáslí 2500 ml
-
Mouka hladká 100 g
-
Vejce 280 g
-
Kmín 1 g
-
Libeček, nať 15 g
-
Voda na vaření brambor podle potřeby
Příprava
-
Příprava
Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme trochu vody z brambor, rozmícháme, přilijeme podmáslí a znovu dobře promícháme, aby jíška neudělala hrudky. Ochutíme kmínem a směsí pro čirý vývar a necháme chvíli probublávat. Přidáme brambory, vejce rozklepneme do misky, rozkvedláme a za stálého míchání vlijeme do polévky. Necháme pár minut provařit a podáváme s nasekaným libečkem.