Slezský bigos
Do bigosu můžete přidat během vaření i sušené hříbky nebo česnek.

Suroviny
Slezský bigos
−
+
€21.65
Příprava
Vepřová plec b. k.
/g
1000.0 g
0%
Uzený bůček
/g
1000.0 g
0%
Ostravská klobása
/g
300.0 g
0%
Kysané zelí
/g
1000.0 g
0%
Hlávkové zelí bílé
/g
1000.0 g
0%
Sádlo
/g
100.0 g
0%
Cibule žlutá
/g
200.0 g
0%
Bobkový list
/g
1.0 g
0%
Knorr Majoránka 0, 25 kg
/g
2.0 g
0%
Knorr Paprika sladká mletá 0,5 kg
/g
15.0 g
0%
Víno červené
/ml
200.0 ml
0%
Sušené švestky - křížaly
/g
250.0 g
0%
Cukr
/g
30.0 g
0%
Voda
/ml
400.0 ml
0%
KNORR Professional Bujón s příchutí uzené slaniny 1kg
/g
20.0 g
0%

/
Příprava
-
Vepřová plec b. k. 1000.0 g
-
Uzený bůček 1000.0 g
-
Ostravská klobása 300.0 g
-
Kysané zelí 1000.0 g
-
Hlávkové zelí bílé 1000.0 g
-
Sádlo 100.0 g
-
Cibule žlutá 200.0 g
-
Bobkový list 1.0 g
-
Knorr Majoránka 0, 25 kg 2.0 g
-
Knorr Paprika sladká mletá 0,5 kg 15.0 g
-
Víno červené 200.0 ml
-
Sušené švestky - křížaly 250.0 g
-
Cukr 30.0 g
-
Voda 400.0 ml
Příprava
-
Příprava
Maso a bůček nakrájíme na kostičky nebo drobne nudle, klobásu na kolečka. Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, vložíme maso a po krátkém orestování zaprášíme paprikou, přidáme rajský protlak a po chvilce zalijeme polovinou vína, dolijeme trochou vody a dusíme. Během dušení přidáme bobkový list, ochutíme směsí vepřového bujónu a v polovině dušení přidáme kysané zelí, které jsme podle potřeby případně propláchli a překrájeli.Když je bigos téměř hotový, přidáme povařené hlávkové zelí, švestkové křížaly a pokrájenou klobásku. Dochutíme majoránkou, zbylým vínema cukrem, případně lehce zahustíme jíškou. Typické podávání je s chlebem nebo bramborovými knedlíčky.