Vepřová panenka plněná klobásovou směsí s brambory na kyselo (zajac so zemiakmi na kyslo)
Brambory na kyselo můžeme podávat s vařeným vajíčkem, sázeným vejcem nebo opečeným špekáčkem.

Suroviny
Maso
-
Vepřová panenka, plátky 1000 g
-
Olej 50 ml
-
Vepřové maso mleté 800 g
-
Stroužky česneku ve slupce 3 kus
-
Voda 100 ml
-
Knorr Paprika sladká mletá 0,5 kg
-
Kmín drcený
-
Knorr Barevný pepř drcený 0,5 kg
-
Sůl
Brambory na kyselo
-
Brambory 1000 g
-
Cibule 100 g
-
Bobkový list 3 ks
-
Pepř celý 5 ks
-
Nové koření 4 kus
-
Kmín drcený 5 g
-
Rama Cremefine Profi Ke šlehání 1 l 350 ml
-
Ocet 40 ml
-
Olej
-
Cukr
-
Sůl
Příprava
-
Maso
Vepřovou panenku opatrně uprostřed rozřízneme velkým nožem, aby vznikl tunel. Z mletého masa, česneku, koření a vody připravíme klobásovou směs, kterou z obou stran plníme panenku. Naplněnou panenku na povrchu okořeníme směsí na vepřové maso, dáme do GN nádoby, podlijeme hovězím bujónem. Přikryjeme alobalem a pečeme na 180 °C 40–60 minut. Každých 20 minut odkryjeme a zkontrolujeme, zda není potřeba podlít bujónem. Případně můžeme maso zavakuovat do sáčku a připravit sous vide metodou ve vodní lázni. Poté je ale potřeba maso ještě krátce finalne opéci do barvy.
-
Brambory na kyselo
Brambory očistíme, umyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme a osmahneme na oleji dozlatova. Přidáme brambory, bobkový list, kmín, pepř, nové koření, osmahneme a zalijeme zeleninovým bujónem po okraj brambor. Vaříme doměkka. Když jsou brambory uvařené, přidáme jíšku, rostlinný krém a za stálého míchání provaříme. Nakonec dochutíme octem, cukrem, případně ještě dosolíme.
-
Servírování
Na talíř dáme porci brambor, na kterou položíme nakrájenou opečenou vepřovou panenku.