Vepřové maso

Jemně nasládlá a tučná chuť vepřového masa skvěle ladí s přízemními, intenzivními vůněmi. Kmín a rajčata s nakyslou chutí budou představovat ideální kontrast.

Vhodné přísady: slanina, kmín, brokolice, brukev, česnek, grapefruity, vejce, římský kmín, kokos, koriandr, arašídy, rajčata, rebarbora, celer, brambory.

Jablečná omáčka: připravuje se z jablek, másla, citronové šťávy a cukru. Ideálně doplní pečenou vepřovou kotletu a lze ji servírovat teplou i studenou. Omáčku můžeme dochutit pepřem, rozmarýnem nebo kapkou vinného octa.

Omáčka Romesco: připravuje se z lískových ořechů, rajčat, olivového oleje, chleba a česneku a dále ze sušených sladkých papriček; všechny složky je třeba rozmělnit. Skvěle se hodí k masům a grilovaným jídlům. Je vhodná jak k vepřovému, tak k drůbežímu či hovězímu masu.

Hovězí maso

Má jemnou masitou vůní, s lehce nasládlým a nakyslým nádechem, která je podstatně méně intenzivní než v případě vepřového či jehněčího masa. Čím je hovězí zralejší, tím je jeho chuť a aroma výraznější a začíná připomínat zvěřinu. Výborně chutná v kombinaci s mořskými plody a potravinami s výraznou chutí.

K hovězímu se hodí: křen, hořčice, chilli, cibule, citron, česnek, hrušky, houby, vejce, jeřabiny, kapary, mrkev, vlašské ořechy, petržel, rajčata.

Omáčka z červeného vína: dokonale doplní pečená nebo dušená hovězí žebra. Velký vliv na kvalitu jídla má samotné maso. Základem omáčky je červené víno, šalotka, česnek, vinný ocet a pšeničná mouka. Omáčku lze dochutit bylinkami, např. estragonem.

Křenová omáčka: základem vynikající omáčky je čerstvý křen. Skvěle podtrhne chuť vařeného hovězího. Připravuje se z vývaru, křenu, másla, mouky, smetany a citronu, dochutit můžeme špetkou cukru a solí.

Jehněčí a skopové

Jde o poměrně kontroverzní druhy masa, jejichž intenzivní chuť je pro některé lidi příliš silná, zejména pokud se dříve setkali s masem ze starších zvířat. Abychom si oblíbili jehněčí nebo skopové maso, je třeba věnovat pozornost jeho kvalitě, maso vhodně upravit a doplnit přílohami tak, aby bylo jeho aroma co nejlepší. Ideální bylinou, která zmírňuje intenzivní podstatu jehněčího, je nahořklý a zároveň sladký rozmarýn.

K jehněčímu se hodí: rozmarýn, baklažány, brukev, hrášek, zelí, meruňky, česnek, ančovičky (vkládají se dovnitř masa), římský kmín.

Mátová omáčka: pokud hledáte kombinaci, která „přehluší” chuť masa, je ideální přísadou právě máta. V závislosti na kuchyni se máta připravuje se smetanou a česnekem nebo s octem a česnekem.

Jogurtová omáčka: je svěží a aromatická, výborně zdůrazní jemnost masa. Jogurt se připravuje se smetanou a bylinkami, např. římským kmínem, petrželovou natí, dochucuje se solí a pepřem.

Šafránová omáčka: Šafrán je vzácné koření. Výborně se hodí k nasládlým a málo výrazným, ale také k hořkosladkým potravinám. Omáčka se připravuje z másla, šalotky, smetany a bílého vína a dochucuje červeným pepřem, solí a cukrem.

Telecí maso

Telecí je výjimečné maso, které se vyznačuje lahodnou chutí a jemnou strukturou bez výrazných vláken. Podle barvy masa můžeme určit věk zvířete a druh krmiva. Maso mladších zvířat krmených převážně mlékem má světlou barvu. Maso starších zvířat, která žijí na pastvinách, je červenější. S ohledem na jemnou chuť masa je třeba opatrně dávkovat množství přísad – špetka soli nebo pepře a menší množství bylinek stačí k dosažení patřičné chuti masa.

K telecímu se hodí: česnek, kari koření, majoránka, paprika, cibule, šalvěj, rozmarýn, tymián, bazalka, oregano, rajčata, houby, hořčice, smetana, pórek.

Houbová omáčka: Tato jemná a aromatická omáčka se výborně hodí k masům, která nemají tak intenzivní chuť. Připravuje se z hub, másla, cibule, papriky a smetany.

Drůbež

Drůbež patří k nejoblíbenějším masům, jeho možnosti však často nejsou plně využité. Jemné maso, jehož jednotlivé druhy nemusí mít příliš výraznou chuť, se může stát velmi aromatickým jídlem. Samozřejmě pod podmínkou, že předem zvolíme vhodné přísady a techniky úpravy.

Ke kuřeti se hodí: rozmarýn, cibule, chilli, kajenský pepř, houby, koriandr, limetky, vlašské ořechy, ocet, skořice, hřebíček, paprika, pastinák, rajčata, tymián, kardamom.

Ke krůtě se hodí: šalvěj, cibule, majoránka, skořice, koriandr, česnek, med, kari koření, citron, zázvor, bobkový list, jalovec, kajenský pepř, paprika.

Často se zde přiřazuje i králičí maso

Ke králíkovi se hodí: cibule, česnek, sladká paprika, pepř, rozmarýn, šalvěj, bůček, uzená šunka, hořčice, cider, špenát, chřest, salát.

Citronová omáčka s tymiánem: jde o vynikající, jemnou omáčku, která obohatí aroma jídla z drůbežího masa. Připravuje se z citronu, tymiánu, olivového oleje, soli a pepře, někdy se přidává trocha mouky.

Medová omáčka s hořčicí:  Jde o ideální kombinaci ostré a sladké chuti, podtrhne aroma jídla a dodá mu charakteristickou chuť. Připravuje se z majonézy, medu, dijonské hořčice, jablkového octa, soli a pepře. Hodí se k jemným bílým masům.