Menu

Street food

Tento světový trend začíná být stále více populární i u nás. Už to není jen o párku v rohlíku, langoších nebo hamburgerech. Na řadu přišly také sendviče. Název zní možná známě, ale to, co je v něm skryto, absolutně nepřipomíná úhledný sendvič s uzeninou, kolečkem cibule, rajčetem a listem hlávkového salátu, ale spíše malé umělecké dílo. Především maso, použité k jeho přípravě, je pečlivě vybrané. Velmi oblíbené jsou zvláště sendviče s pastrami, trhaným hovězím nebo vepřovým masem. Další suroviny by neměly být náhodně vybrané a neměly by zastiňovat přirozenou chuť masa. Často jsou vybírané tak, aby se celek stal vzorem kuchyně charakteristické pro danou zemi.

Samozřejmě  street food to nejsou pouze sendviče, ale každé jídlo, které můžeme sníst u malého stolku, ve stoje nebo při chůzi. V nabídce se tedy objevují kromě jiného smažené nudle, fish & chips, burrito, polévky a pro milovníky sladkostí  – wafle nebo palačinky.

Studené polévky

Jak vytvořit originální polévku, která nás v horkých dnech ochladí? Zkuste využit recept na salát, a umixovat některé jeho suroviny s jogurtem, smetanou nebo dokonce s osvěžující ovocnou šťávou. Salát s rukolou, jahodami a kozím sýrem tedy můžete změnit na studenou polévku na bázi jahodové pěny a přidat do ní pesto z rukoly s drceným sýrem.  Naopak do základu z rozmixovaného ovoce můžeme zase použít mango, avokádo, parmskou šunku, koriandr a mátu. Ideální je nakrájet parmskou šunku na kousky a vložit ji do polévky jako vložku. Studená polévka tedy nemusí být jen vegetariánským jídlem. I když se nikdy nedělá na bázi vývaru, bez obav lze do ní vhodit kousky grilovaného kuřete nebo krevety. 

Pozor, nepřipravujeme smoothie, ale polévku, takže by v ní neměly plavat nakrájené kousky stejných surovin jako ty, které byly umixovány. Nakonec polévku posypte klíčky, semínky nebo ořechy. Jsou výborným dekorativním prvkem a příjemně křupají.

Kuchyně Tex-Mex

Jak vypadá kulinární setkání severního Mexika s jižním Texasem? Je barevné, pikantní, radostné, aromatické a právě v pozdním letním odpoledni, kdy po celém dni na čerstvém vzduchu máme chuť na něco prostého a hodnotného jako např. proslulé chilli con carne nebo grilovaná křidélka podávaná s různými omáčkami. Předtím můžeme sáhnout po quesadille, která je v Mexiku často podávaná ke snídani, nebo pokud máme chuť na malou přesnídávku, po nachos se salsou. Nejdůležitější dvě salsy, to je klasická ostrá omáčka z nakrájených rajčat, cibule a papriky a guacamole připravená z avokáda.

Kdo ještě nemůže chybět na mexicko-texaském setkání? Určitě tortilly udělané z kukuřičné mouky, které vůbec nepřipomínají ty španělské. Ve většině pokrmů převládají rajčata, paprika (také ta velmi ostrá), fazole, kukuřice, maso a cibule.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu