Vánoční období je spojované s typickými vůněmi, které provoní celou místnost a vytvoří tu pravou atmosféru. Podívejte se, které koření je to pravé pro Vánoční menu.

Skořice

Skořice

Po skořici se v kuchyni sahá nejčastěji v období podzimně-zimním. Je výborná v  teplých nápojích.  Vyskytuje se  v několika formách: práškové, mleté nebo v tyčinkách. Vzniká z vysušené kůry skořicovníku. Výborně se hodí do dezertů.  Jablečné nebo hruškové moučníky se skořicí, to je ideální spojení. 

 Tvoří základ vánočních perníků, zvýrazňuje chuť kompotu ze sušeného ovoce.   Stále častěji se skořice využívá k přípravě masových pokrmů, kterým dodává výjimečnou chuť a vůni.   Aby nevyschla, skladujte ji v suchém, chladném a tmavém místě.  

Zázvor

Zázvor

Zázvor se výborně hodí do masových pokrmů a osvědčuje se i v marinádách, v zavěřených marmeládách nebo v čatný. Dodává jim totiž trochu ostřejší chuť.  Je výborný jako ingredience do omáček a dresinků.

 

Navíc je stále více oblíbený čaj s plátky zázvoru.. K dostání je mletý, sušený a čerstvý. Poslední varianta je nejaromatičtější. Pokud používáte sušený zázvor, je dobré ho před použitím namočit

Hřebíček

Hřebíček

Hřebíček vyniká svojí chutí a příjemnou aromatickou vůní. Často se používá ve spojení se skořicí. Hodí se jak do slaný tak i sladkých jídel. Najdeme ho v pečivu, sušenkách, kompotech a svařeném víně. Dochutit s ním můžeme maso, omáčky nebo obyčejnou rýži. Koupit ho můžeme také v mleté podobě.

 

Kardamon

Kardamon

Koření o sladce-ostré chuti, pochází z jižní Indie a je výborným zdrojem železa.  Ve spojení s hřebíčkem a zázvorem výborně aromatizuje a zvýrazňuje chuť svátečních jídel.  Ideální je do perníkového pečiva, marcipánu, salátů, sladkých omáček k masu.

Vyzkoušejte dochutit rybu s kardamomem, pozvedne pokrm na úplně jinou úroveň.Nejlépe se skladuje uvnitř lusku, protože jakmile jsou semínka obnažena nebo namleta, rychle ztrácí svou chuť.

Vanilka

Vanilka

Vanilka je sladce aromatické koření, které má původ v Mexiku. Na trhu je k dostání ve formě tyčinek nebo tekutého intenzivního extraktu.  Čerstvá zrnka vanilky dodávají pokrmům specifickou vůni a chuť. Hodně se používá jako přísada do sladkých jídel (moučníky, pudinky, čokoláda a výrobky z ní nebo zmrzlina) Může se použít také k masu.

 

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.