Menu

Druhy a odrůdy rýže

Odrůdy rýže se liší chutí, nutriční hodnotou, tvarem zrna, obsahem škrobu a stupněm zpracování.

Rýže dle barvy

  1. Bílá rýže — nejoblíbenější rýže ze všech. Během zpracování se rýže zbavuje slupky, otruby a klíčků, díky čemuž získá sněhově bílou barvu. Má jemnou, neutrální chuť, díky čemuž je skvělá pro všechny druhy kulinářských experimentů. A vydrží až deset let! 
  2. Hnědá rýže — obsahuje více živin, než bílá rýže, neboť se neodstraňují otruby. Ačkoli trvá delší dobu, než se uvaří a má kratší trvanlivost, je pro spotřebitele, kteří se zajímají o stravování, cennější.
  3. Červená a černá rýže — druhy celozrnné rýže, které jsou pojmenované podle jejich sytější barvy. Slupka otruby, která se ponechává, dodává větší výživovou hodnotu a výraznou oříškovou příchuť. Tyto druhy rýže se perfektně hodí do salátů a asijských pokrmů.
  4. Žlutá rýže — říká se jí také mochi, je sladká a lepivá japonská rýže, která se díky své chuti a struktuře používá hlavně do dezertů

Rýže podle odrůdy

Rýže Basmati

Rýže Basmati

Nejlepší rýže basmati pochází z himálajských údolí, ale pěstuje se od Bangladéše po Indii. Má sněhově bílou barvu, jemně oříškovou chuť a co je nejdůležitější, vůbec nelepí.

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže

Thajská jasmínová rýže je známá po celém světě díky svému svěžímu a květinovému aroma. Může se používat na dezerty, ale perfektně se hodí také k mořským plodům nebo zeleninovému kari.

Arborio, carnaroli, a vialone nano

Arborio, carnaroli, a vialone nano

Oblíbené v Itálii. Díky svému vysokému obsahu škrobu se skvěle hodí pro rizoto a další italská jídla, která jsou založena na rýži.

Divoká rýže

Divoká rýže

I přes svůj název „divoká rýže“ ve skutečnosti pochází z úplně jiné rostliny, která se jmenuje zizania neboli jezerní obilí. Pochází z Jižní Ameriky a stále se tam pěstuje. Její oříšková chuť perfektně obohatí saláty a mořské plody.

Způsoby přípravy rýže

Existuje mnoho způsobů přípravy rýže, můžete ji dát do studené nebo vroucí vody, napařit ji, zbylou vodu slít, nebo počkat, až se úplně absorbuje. Najděte si vy sami tu, která vám nejlépe vyhovuje, v závislosti na preferované chuti a konzistenci.

Příprava ve studené vodě: vložte rýži do hrnce, nalijte studenou vodu a vařte za na mírném ohni, dokud se voda nevstřebá. Slijte přebývající tekutinu a opláchněte studenou vodou, nebo ji nechte na 20 minut napařit. Před podáváním načechrejte rýži vidličkou.

Příprava ve vroucí vodě: vložte rýži do hrnce s vroucí vodou a postupujte podle výše uvedeného postupu.

V páře: vložte rýži do hrnce s velkým množstvím studené vody a pokračujte výše uvedeným způsobem.

Pět nejlepších rýžových pokrmů od nás

Zde najdete pět našich oblíbených rýžových pokrmů. Znáte je všechny?

Arancini s kuřecím masem a pikantní omáčkou arrabbiata. Hluboce smažené obalované kuličky lepkavé rýže  - typický italský fast food. Doporučujeme plnění kuřecím masem, ale můžete zvolit i mozzarellu, gorgonzolu, nebo špenát a další italské favority.

Voňavá paella s aromatem bílého vína a šafránu vám připomene slunné španělské léto. Zde najdete „luxusní“ verzi: plnou krevet, mušlí, škeblí a kalamárů.

Tradiční šafránové rizoto je milánskou klasikou. Chcete-li proměnit tuto sofistikovanou pochoutku v každodenního favorita, zkuste ji podávat s kuřetem pečeným v BBQ marinádě. Je to perfektní kombinace!

Rýže se smaženým vejcem s jarní cibulkou a sezamovým olejem se perfektně hodí k jakémukoliv asijskému pokrmu. Doporučujeme podávat s vepřovou panenkou smaženou ve strouhance panko a zeleninou v pálivé chilli sojové omáčce. Naprosto vynikající!

Náš pohled na mexicko-japonskou fúzi. Rolky nori s jasmínovou rýží, plněné kuřecí  tempurou, guacamole a zeleninou. Jde o skutečné kulinární dobrodružství.

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu