Menu

Co očekávat v roce 2022? Jaké kuchyně si budou zákazníci vybírat? Které nové produkty a znovuobjevená jídla se oplatí vyzkoušet? Čím si nakloníte věrné zákazníky na svou stranu?

Které trendy roku 2021 budou stále v kurzu?

Předtím, než přejdeme k novým trendům, tak se na chvíli zastavme u těch, které dominovali gastronomii minulý rok. U kterých můžeme očekávat, že s námi nejenže zůstanou, ale dokonce naberou na popularitě?

 

Jídla na rostlinné báze

Jídla na rostlinné báze

Veganská kuchyně bez jakýchkoliv živočišných produktů rozhodně nikam neodchází. Stále častěji se mluví o tom, že by měli provozovatelé nabízet aspoň jedno či dvě veganská jídla, jelikož by v opačném případě boj o zákazníka prohráli.

Za zmínku stojí, že striktní vegani nejsou hlavními konzumenty jídel na rostlinné bázi. Často si je objednávají lidé, kteří vlastně maso jedí, ale se snaží omezit jeho příjem anebo chtějí vyzkoušet něco nového. 

Posilnění imunity

Posilnění imunity

Nebýt pandemie, tak by tento trend pravděpodobně nenabral tak rychle na popularitě. Všichni jsme začali připisovat větší důležitost tomu, co jíme, ba dokonce jsme začali k jídlu přistupovat jako k potenciálnímu léku.

Hosté jsou u výběru opatrnější a jsou zvyklí si objednávat jídla, která dokážou víc, než jen naplnit žaludek. Jídla pro ty, kteří se starají o své zdraví, by měla obsahovat složky, které mohou posilnit imunitu, například kurkumu, zázvor, česnek či citrusové plody. 

Zdravá střeva

Zdravá střeva

Naši hosté začali věnovat větší pozornost zdraví střev a trávící soustavě jako takové. Odtud plyne nesmírná popularita fermentovaných potravin, které dobyly svět stravování. Obvykle hosté vyhledávají netradičnější fermentované produkty, jako je květák, ředkev, fava fazole nebo kombucha.

Méně plýtvání

Méně plýtvání

Trend minimalizace plýtvání jídlem taktéž nikam neodchází.

Snížení plýtvání využitím celé suroviny, eliminace nádob na jedno použití, hledání inovativních řešení na úsporu vody nebo energie v restauracích. Toto vše jsou odpovědi na rostoucí zájem o udržitelnost v gastronomii.

Zákazníci oceňují (a také budou oceňovat), když provozovatelé a šéfkuchaři usilují o snížení své uhlíkové stopy, plýtvání potravinami nebo spotřebu vody. 

Planetární strava

Už jste slyšeli o planetární stravě? Planetární životní styl zahrnuje výběr potravin, které jsou co možná nejšetrnější k životnímu prostřední. Rostoucí hrozba klimatických změn znamená, že se hosté stále častěji rozhodují změnit svůj životní styl, aby snížili negativní dopad na životní prostředí.

Co jedí lidé na planetární stravě? V první řadě se rozhodnou pro místní produkty. Čím blíže se daný produkt sbírá nebo zpracováváí, tím lépe. Lidé, kterým záleží na životním prostředí, omezují konzumaci exotického ovoce (banán, mango, papája či avokádo), jakož i kávy a čaje (a raději sahají po bylinkových nálevech).

Po druhé, drasticky omezují spotřebu masa. Většina bílkovin v jejich stravě pochází z rostlinných zdrojů, a to zejména luštěnin. Omezují též konzumaci ryb a drůbeže, přičemž se obvykle úplně vzdají červeného masa. 

Místní, ne exotické

S planetární stravou souvisí i další trend. Rostoucí zájem o evropské plantáže ovoce, které se předtím dováželo ze zámoří. V roce 2022 budou hosté ochotni zaplatit víc za ochutnání jídel připravených z tropického ovoce pěstovaného v Evropě. Tento trend se sebou přináší hned několik výhod. Menší uhlíkovou stopu, zvýšenou bezpečnost potravin a často i lepší chuť, jelikož ovoce se nechává dozrát na stromech a keřích a ne v přepravních kontejnerech.

V nabídce jsou již italské fíky, řecké a francouzské kiwi či ananasy z Azorských ostrovů. Prudký rozmach zažívají i farmy s banány, mangem, mučenkou či liči. Dá se očekávat, že v roce 2022 bude takové ovoce ještě dostupnější, jelikož o něj hosté projevují stále větší zájem. 

Čas na houby

Divoké a exotické, staré známé či znovuobjevené - houby se zmocnily restaurací. Za jejich popularitou můžeme najít mnoho důvodů. Například obrovskou popularitu azijských kuchyní, které do našich restaurací přinesly vlastní druhy hub. Taktéž návrat k tomu, co nám nabízejí naše vlastní lesy. A v neposlední řadě využití hub jako skvělé alternativy masa.

Úplně novým trendem, který může ovládnout rok 2022, jsou houbové.... nápoje. Hosté jsou si stále více vědomi jedinečných vlastností produktů, jakými jsou například houba čaga či reishi. Můžete podávat teplé nápoje připravené z mletých sušených hub, přidat houbový extrakt do čaje nebo kávy, či si dokonce koupit javorový sirup s houbovým extraktem a přidat ho do ovesných vloček nebo palačinek. 

Klid v duši

Také se poslední dobou mnoho mluví o tom, jak může jídlo ovlivnit naši psychickou pohodu, která počas pandemie značně utrpěla. Hledáme nové způsoby, které by nám pomohly zbavit se úzkosti a zlepšit spánek i duševní zdraví.

Právě proto jsou zákazníci stále otevřenější jídlům s CBD olejem nebo adaptogénem obsaženým v rostlinách nebo houbách jako ashwagandha nebo cordyceps. Své hosty můžete nasměrovat k výběru konkrétních jídel tím, že je upozorníte na vysoký obsah zinku či železa. Například Gotu kola (centella asiatica) je známá tím, že zmírňuje úzkost.

Co by měli šéfkuchaři očekávat v roce 2022? Hledání nových řešení, které budou šetrné k planetě, zlepší jejich zdraví a celkovou pohodu. Hodně štěstí! 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu