Společné občerstvení - servírovací desky a tapas
Letní jídla chutnají nejlépe, když je můžeme sdílet s přáteli během dlouhých letních večerů. Menší snacky podávané na servírovacích deskách jsou pořád žhavým trendem. Ale pozor! Už se neobejdete jenom s několika plátky šunky nebo sýra. Servírovací desky dnes musí být bohaté, barevné a - ať se vám to líbí, nebo ne - hodné příspěvku na Instagram!
Doplňte klasickou servírovací desku čerstvým nebo sušeným ovocem, ořechy a zavařeninami. Připravit můžete také rostlinnou alternativu s veganskou náhradou šunky a klobásy. Tradiční sýrová deska bude chutnat mimořádně lahodně, když přidáte trochu medu, jablka, hrozny a krekry. To ale není vše - máme pro vás také další inspirace:
- Snídaňové desky (palačinky, konzervované ovoce, cottage cheese, čerstvé ovoce a zelenina, pečivo);
- Dezertní talíře (kus dortu, sušenky, pralinky, čokoláda na namáčení, crème anglaise - vanilková omáčka, slaný karamel a ovoce);
- Lehké občerstvení inspirované místní kuchyní - řeckou se sýrem halloumi a feta, olivami a čerstvou zeleninou; mexickou se surovinami pro přípravu vlastního tacos; nebo americkou s mini hamburgery, kuřecími křídly a vaflemi.
Street food z celého světa
Léto je ideální čas na cestování. Exotický street food je skvělý způsob, jak u hostů navodit tu správnou cestovatelskou náladu. Jaký street food bude v kurzu toto léto?
Mexiko - tacos a nachos
Mexické jídlo stále roste na popularitě. Mimořádně oblíbené je například tacos s různými náplněmi (také rostlinnými, jako je například jackfruit) a nachos se sýrem nebo jinou omáčkou, podávané s čerstvou salsou.
Itálie - arancini a panelle
Italská kuchyně je plná překvapení. Toto léto určitě vyzkoušejte arancini - smažené rýžové kuličky plněné masem nebo rostlinnou náhradou masa (například The Vegetarian Butcher NoMince), mozzarellou nebo sušenými rajčaty. Za vyzkoušení určitě stojí také panelle - sicilské cizrnové lívance podávané v housce, pokapané citronovou šťávou.
Čína - baozi a jiaozi
Baozi jsou nadýchané knedlíky z droždí vařené v páře se všemi možnými náplněmi - nejčastěji vepřovým masem a zeleninou. Pokud preferujete bezmasou náplň, zvolte The Vegetarian Butcher NoMince.
Další oblíbenou čínskou dobrotou jsou jiaozi - knedlíky z tenkého těsta. Chcete-li celý proces přípravy zrychlit, zvolte stejnou náplň pro baozi i jiaozi.
Indie - pakora a dosas
Indická kuchyně má tolik street food pokrmů, že by si zasloužili vlastní článek - nebo nejlépe celou knihu. Dvě jídla budou toto léto ale mimořádně v kurzu: pakora - zelenina smažená v těstíčku z cizrnové mouky (nejlépe podávaná s kokosovým chutney) a dosas - tenké palačinky z fermentovaného čočkového a rýžového těsta.
USA - kuře a sendviče
Americká kuchyně nikdy nevyjde z módy. Po burgeru a hotdogu přichází křupavé smažené kuře s originálními omáčkami a legendární americké sendviče - jako Philly cheesesteak a pastrami sendvič.
Při přípravě amerického menu nezapomínejte ani na vegetariány a vegany. Připravte například The Vegetarian Butcher NoChicken nuggets s různými dipy nebo klasické hot dogy z The Vegetarian Butcher Little Willies.
Ručně připravované potraviny
Toto léto je ideální čas trochu zpomalit. Dejte si pauzu od každodenního shonu a vyměňte klasický fast food za domácí řemeslné potraviny, které ztělesňují ducha pomalého životního stylu.
Domácí pokrmy, jako pečivo, domácí pomazánky, džemy, nakládaná zelenina nebo čerstvé těstoviny, budou toto léto mimořádně žádané.
Příprava jídel s čerstvými domácími těstovinami může být pro kuchaře výzvou. K letním těstovinám se skvěle hodí omáčka z rajčat - jako je například Knorr Polparicca di Pomodoro, olivového oleje a grilované zeleniny. Ideální volbou je také máslová, smetanová nebo parmazánová omáčka. Parmazán také skvěle doplní chuť těchto domácích zelených těstovin s mascarpone, sušenými rajčaty, hruškami a pekanovými ořechy, které si můžete připravit podle receptu níže.