Tradiční polévky

Nabízíte ve své restauraci hlavně osvědčenou klasiku? Připravte svým hostům tradiční polévky podávané v klasických polévkových talířích nebo miskách. Používejte pouze suroviny nejvyšší kvality. Dokonalé chuti dosáhnete díky bohatému bujónu, čerstvému masu a čerstvé zelenině.

Do svého podzimního menu můžete zařadit množství různých polévek:

  • Krémovou kuřecí polévku kaldoun s kořenovou zeleninou
  • Hustou cibulovou polévku se sýrovými krutony
  • Tradiční polévku z hovězí oháňky ochucenou rajčatovým protlakem
  • Polévku z lišek se smetanou a koprem
  • Houbovou kulajdu s vajíčkem
  • Hustou voňavou gulášovou polévku z hovězího bujónu Knorr

Moderní a netradiční polévky

Pokud hosté sdílejí Vaši lásku k experimentování, novým chutím a originálním texturám, na podzim můžete naplno využít svou kreativitu. Polévky podávané netradičním způsobem, doplněny originálními ingrediencemi budou pro Vaše hosty skutečné výjimečným zážitkem.

Krémové polévky jsou na experimentování nejvhodnější. Jemný, krémový základ se dá jednoduše kombinovat s něčím výrazným, abyste dosáhli zajímavou kontrastní chuť. Právě proto tolik kuchařů miluje krémové polévky z bílé zeleniny (např. topinambur, celer nebo dokonce brambory). Stačí je jen doplnit tou správnou kontrastní chutí. Inspirujte se, jaké ingredience můžete použít.

Bylinné oleje

Bylinné oleje

Bylinný olej dodá Vašemu pokrmu zajímavou chuť a díky svému sytě zelenému zbarvení i výraznou barvu.

Na přípravu bylinného oleje nejdříve bylinky asi 10 sekund blanšírujte v osolené vodě a následně je ponořte do ledové vody. Když bylinky oschnou, rozmixujte je s rostlinným olejem do hladka - můžete použít i olivový olej z pokrutin, který je jemnější než panenský a nepřekryje proto chuť bylinek. Pro dosažení nejlepších výsledků olej zahřejte přibližně na 60 °C.

Na závěr olej přefiltruje přes jemné sítko nebo kávový filtr. Tento proces obvykle trvá 12 až 24 hodin. Scezené bylinky můžete smíchat se strouhankou panko a nechat sušit. Získáte tak bylinkové křupky, které se perfektně hodí do polévek nebo salátů. Pro přípravu bylinného oleje můžete použít kopr, petržel, koriandr, bazalku, tymián a prakticky jakoukoliv jinou zelenou bylinku.

Mikro-zelenina a jedlé květy

Mikro-zelenina a jedlé květy

Tento druh dekorování jídla je stále populárnější. Pokud chcete své hosty skutečně překvapit, zvolte méně známé klíčky, bylinky nebo květiny, jako jsou řepkové květiny nebo purpurové květy česneku. Zvolte takové, které zvýrazní barvu polévky nebo s ní vytvoří zajímavý kontrast - například krémová kukuřičná polévka bude vypadat úžasně v kombinaci s růžovými květy.

Zeleninové lupínky a množství dalších možností

Zeleninové lupínky a množství dalších možností

Křupavé posypky má každý rád. Výběr však není omezen pouze na vysmažené plátky brambor, řepy nebo topinambur. Doplňte jemnou polévku chutným parmazánem nebo průhlednými bramborovými lupínky či smaženými rýžovými nudlemi.

Pro přípravu průhledných bramborových lupínků (známých také jako skleněné bramborové lupínky) oloupejte brambory, promíchejte je se solí a olivovým olejem a pečte v troubě do měkka. Přidejte vařící vodu a nechte odstát alespoň dvě hodiny.

Následně vyberte brambory z vody (můžete je pak použít k přípravě jakéhokoliv jiného jídla), sceďte zbylou tekutinu a odložte ji na noc vychladnout.

Na druhý den tekutinu převařte s několika lžícemi bramborového škrobu, aby vznikla gelová hmota. Na pánvi tvarujte z gelu oválné "lupínky", které následně sušte 8 hodin při teplotě 60 °C.

Když lupínky uschnou, opečte je dozlatova.

Ochucené pěny

Ochucené pěny

Pokud polévku chcete ozdobit pěnou, ujistěte se, že má pěna výraznou a bohatou chuť. Zvolit můžete například sýr (kozí nebo ovčí), koření (restovaný česnek) nebo mořské plody (krevety nebo hřebenatky).

Příkladem klasické polévky servírované na moderní způsob je houbové "cappuccino", připravené z houbového bujónu Knorr a servírované s pěnou z kozího sýra.

Polévky z různých koutů světa

Pokud se nebojíte výzev, vezměte své hosty na kulinářskou cestu kolem světa. Množství lokálních kuchyní nabízí silné, hřejivé polévky, které určitě rozjasní sychravé podzimní a zimní dny.

Spojené státy

Spojené státy

Americká kuchyně je mimořádně rozmanitá, ale na podzim je vždy základem dýňová polévka. Aby byla skutečně autentická, podávejte ji s popcornem s příchutí parmazánu.

Další zajímavou možností přímo z USA je krémová polévka ze sladkých brambor. Pro vyvážení sladké chuti ji připravte s kyselými jablky a podávejte posypanou strouhaným čedarem.

A pro milovníky sýra a piva - co může být lepší než tradiční polévka z pivního sýra.

Francie

Francie

Francouzská kuchyně není jen o sýrech a pečeném mase. Tradiční vichyssoise - krémovou polévku s pórkem, bramborami, cibulí a kuřecím bujónem - můžete jíst studenou i teplou. Teplá verze bude perfektním doplněním Vašeho podzimního menu.

Itálie

Itálie

Italská kuchyně nabízí množství letních jídel, ale naleznete zde i mnoho podzimních inspirací. Vyzkoušejte například:

  • podzimní rajčatový krém (např. s dýní, hustým pestem a mozzarellou);
  • polévku Minestrone se zeleninou a fazolemi, připravenou ze zeleninového bujónu Knorr;
  • zeleninovou polévku s tortellini plněnými sýrem nebo houbami a plátky italské klobásy.

Mexiko

Mexiko

Ostrá mexická kuchyně Vašim hostům poskytne dostatek na podzim tolik potřebné energie. Mezi klasická jídla patří chili con carne nebo tradiční pozole rojo, ale vyzkoušet můžete i různé moderní jídla. Doporučujeme sopa Azteca, kuřecí polévku s kořením, kterou můžete připravit s kuřecím bujónem Knorr. Podává se se zakysanou smetanou, tortilovými lupínky, čedarem a avokádem. Recept naleznete zde.