Posledních pár let jsme mohli být svědky návratu zapomenutých druhů zeleniny. Jak moderní, tak i tradičnější restaurace experimentují se zeleninou, kterou v supermarketu koupíte dost těžko. Co přesně podávají?

Artyčok

Artyčok

Říká se mu také bodlák artyčok. Nejčastěji se jedí jeho stonky. Měly by se vařit ve vodě s trochou mouky a octa, nebo kyseliny citronové, což odstraňuje hořkost a dodává jim světlou barvu. Nejčastěji se podává s bešamelem, nebo holandskou omáčkou.

Kozí brada

Kozí brada

Kořenová zelenina s nažloutlou kůrou a světlou dužninou. Někteří lidé říkají, že chutná jako ústřice, nebo ořechy. Můžete ji používat do polévek a koláčů. Pokud ji upečete na slanině, získáte lahodný předkrm. 

Patizony

Patizony

Druh tykve neobvyklého tvaru. Jeho velikost může být různá, můžete najít opravdu maličké, které se hodí skvěle pro marinování v octě, stejně jako ty velké, které mají průměr větší než 20 centimetrů. Chutnají skvěle plněné a pečené.

Tuřín

Tuřín

Kříženec mezi zelím a vodnicí. V minulosti šlo o vynikající náhradu brambor. Zafunguje skvěle v polévkách ale také v bramborové kaši.

 

Pastinák

Pastinák

Sladší a jemnější bratranec petržele. Je skvělý na přípravu hranolek, můžete ho opékat s dalšími druhy kořenové zeleniny. Výborný je v polévkách, nejpopulárnější je pastinákovo-hrušková polévka.

 

Černý kořen

Černý kořen

Tzv. „Chřest zimní sezóny“ s černou kůrou, který může být až 30 centimetrů dlouhý. Smažený chutná skvěle s těstovinami, nebo s rizotem, vařený ho můžete podávat s holandskou omáčkou.

 

Staré kuchařské knihy jsou zde neocenitelné, recepty se zapomenutou zeleninou najdete i v těch z poloviny 20. století. Pokud se je budete snažit hledat po antikvariátech, půjde o zábavu značně náročnou na čas. Nejlepší bude se tedy po receptech poohlédnout na internetu. Staré kuchařské knihy jsou zde neocenitelné, recepty se zapomenutou zeleninou najdete i v těch z poloviny 20. století. Pokud se je budete snažit hledat po antikvariátech, půjde o zábavu značně náročnou na čas. Nejlepší bude se tedy po receptech poohlédnout na internetu.

Blogy kuchařů, profesionální internetové portály a skupiny na sociálních médiích vám mohou při hledání receptů ze zapomenuté zeleniny výrazně pomoci.