Teorie výpočtů
- Různé výpočetní metody u jednoho receptu mohou vést k různým výsledkům. Proto je zapotřebí mít jednu harmonizovanou metodu výpočtu.
- K výpočtu příjmu živin na 1 porci (jak se uvádí na obalech) je třeba sečíst množství živin jednotlivých složek dle množství dané složky v receptu a vydělit je počtem porcí:
Výživová hodnota na porci = Σ (výživová hodnota na 100 g potraviny/100 g × hmotnost potraviny) Počet porcí dle receptu
- Pro většinu výpočtů u receptů se používají výživové hodnoty potravin ve stavu, jak jsou prodávány.
- Výživová hodnota běžných surovin je k dispozici v profesionálních databázích potravin (např. NutriPro).
- Pro správný výpočet potřebujeme znát hmotnost každé jednotlivé položky po přípravě (vaření, příprava v páře, dušení, smažení atd.). Pokud se uvádějí výživové hodnoty na 100 g, musíme znát hmotnost pokrmu v gramech.
- Nejlepší způsob je zvážit přísady po jejich přípravě, nicméně ne vždy to může být jednoduché.
- Hmotnost všech surovin se během přípravy mění různým způsobem, největší změny hmotnosti jsou u příloh jako rýže nebo těstoviny.
- Z literatury můžeme využít výtěžnostní faktory, které uvádějí očekávané změny hmotnosti u jednotlivých surovin při konkrétních způsobech přípravy.
Doporučené recepty jsou sestavené tak, aby splňovaly kritéria pestré a vyvážené stravy, a díky tomu se mohou pyšnit certifikací logem Vím, co jím. Více o programu najdete na jejich stránkách www.vimcojim.cz.

Výživové hodnoty různých druhů mas na 100 g
Mějte přehled o nutričních hodnotách různých druhů mas. V naší tabulce jednodušše najdete informace o celkové energii, bilkovinách, tucích, sacharidech, soli a dalších