Čínská kuchyně – regiony 

Různorodost čínských kuchyní souvisí s rozdělením země do osmi regionů. Oblíbenost určitých produktů, koření a technik je výsledkem dostupnosti specifických ingrediencí a odlišných historických zkušeností a tradic různých etnických skupin.

Kantonská kuchyně 

Kantonská kuchyně je delikátní a tak trochu sladká. Její základ tvoří jídla dušená s jemnými omáčkami a často obsahují mořské plody.

Filozofie této kuchyně je jednoduchá: místní kuchaři se rozhodli zachovat přirozenou chuť ingrediencí, a proto nejsou ani příliš kořeněné a ani se dlouho nevaří.

Nejznámějšími regionálními jídly jsou plněné knedlíčky dim sum a rýže congee se stoletým vejcem.

Pokud si pod dim sum představujete jen plněné knedlíčky vařené na páře, možná byste měli změnit názor. Tento název označuje různé typy jídel, které se konzumují rukama (finger food) během pozdní snídaně až časného oběda (brunch) a zapíjejí čajem.

Mezi různými typy dim sum najdete nejen knedlíčky s hovězím masem a mořskými plody, pařené buchtičky s vepřovým masem, wrapy se zeleninou a mořskými plody, ale i mini koláčky a pudinky.

Congee je horká dušená rýže, která se podává s různými náplněmi. V Kantonské kuchyni je nejpopulárnější verze s libovým vepřovým masem. Pokud k tomu přidáte stoleté (černé) vejce, dostanete skutečnou pochoutku. Tímto mimořádně aromatickým produktem je vlastně natvrdo uvařené vejce, které se konzervuje celé týdny až měsíce, díky čemuž se jeho barva změní na hnědou, zelenou nebo černou.

Shandongská kuchyně

Shandongská kuchyně je čerstvá a slaná. V porovnání se Sečuánskou kuchyní používají kuchaři v regionu Peking koření jen v omezené míře a raději zachovávají přirozenou barvu a chuť svých jídel díky tomu, že často upřednostňují techniku restování, která se nazývá "bao".

Technika bao vyžaduje prudké opečení kousků masa, mořských plodů, tofu nebo zeleniny ve woku, který je zahřátý na velmi vysokou teplotu. Díky krátkému času tepelné přípravy mají všechny přísady křupavý povrch, přičemž si však zachovají čerstvé jádro, protože při této metodě tuk nepronikne dovnitř suroviny. Po restování jsou všechny ingredience ochucené a podávají se okamžitě.

Mezi oblíbená čínská jídla patří čiré vývary a polévky na bázi mléka s různými přísadami. Kromě toho najdete na talíři i mořské plody, přičemž převládají krevety. Můžete je použít v chow mein, což jsou smažené nudle se zeleninou, kuřecím masem a krevetami. Důležitou přísadou je omáčka, která obsahuje česnek, zázvor, chilli a fond - například Knorr Essence Kuřecí bujón.

Recept našich kuchařů na toto lahodné jídlo najdete zde.

A co vládne na talířích Shandongské kuchyně? Především různé druhy darů moře. Mezi další oblíbená jídla patří také polévky na bázi čirých vývarů nebo mléka s různými přísadami.

Sečuánská kuchyně 

V Sečuánské kuchyni to hoří a prská! Je to nejpikantnější verze čínské kuchyně. Chutná jako česnek, chilli papričky a jedinečné sečuánské koření. Najdete v ní i arašídy, sezamová semínka a zázvor.

Mezi základní pokrmy patří tofu mapo, kuře kung pao a hot pot.

Tofu mapo je klasické regionální jídlo. Obsahuje na kousky nakrájené tofu, mleté maso (vepřové nebo hovězí) a červenou olejovitou a extrémně kořeněnou omáčku z kvašených fazolí a chilli papriček. Můžete do něj přidat i vodní kaštany, nakrájenou zeleninu nebo houby.

Toto je dokonalý pokrm pro celou rodinu, který zahřeje. Hot pot je vlastně hrnec, ve kterém je horký základ (maso a zelenina) s vrstvou oleje a chilli papriček a je umístěn přímo na stole, kde si z něj hosté nabírají sami. Malé kousky masa, vnitřnosti, houby a zeleniny se servírují v samostatných miskách a každý si takto vlastně sám vaří své oblíbené přísady přímo v hrnci.

Kuchyně regionu Jiangsu

Sofistikovanost kuchyně regionu Jiangsu je výsledkem jeho bohatství. Zde se šéfkuchaři zajímají nejen o chuť jídla, ale také o jeho barvu a prezentaci. Kupodivu je to však v západních zemích nejméně populární verze čínské kuchyně.

Kuchyni regionu Jiangsu dominuje maso, ryby a plody moře. Nejoblíbenějšími přísadami na dochucení jsou bambusové výhonky, místní houby a mořská zelenina - mořská tráva, řasy a chaluhy, které v naší části světa nejsou až tak oblíbené.

Kuchaři se snaží extrahovat přirozenou chuť těchto přísad, a proto se jim podařilo dosáhnout dokonalosti, co se týká používání koření takovým způsobem, aby nepřebíjelo chuť pokrmu. Obecně je tato kuchyň tak trochu sladká díky popularitě hnědého cukru.