Anthony Bourdain řekl: "Mise-en-place je náboženstvím všech dobrých kuchařů ... Pro vás, jako pro kuchaře, je místo v kuchyni, jeho stav a připravenost rozšířením vašeho nervového systému."

Snižte stres - zvyšte kvalitu

Plánování a příprava menu jsou klíčové, zvláště pokud není v kuchyni dostatek kuchařů, což bývá určitě častější. Ale jak se můžete vyhnout přílišnému stresu a ujistit se o kvalitě? Odpovědí je mise en place neboli příprava. Zde je několik tipů, které zajistí, aby vaše kuchyň byla připravena:

  • Plánujte a organizujte - ujistěte se, že před zahájením vaření máte všechny věci připraveny včetně kuchyňského náčiní. Může to znít logicky, ale vždy je dobré si připomenout: mám předem změřeny všechny tekuté přísady? Je vše rozmrazeno? Je maso marinováno a připraveno?
  • Připravte se na špičku- plánujte co nejvíce dopředu, abyste měli dostatek času. Zvažte, jaký je hlavní výběr menu zákazníky a v jaký čas a dny v týdnu se nejvíce objevují ve vaší restauraci.
  • Přečtěte si své recepty - zní to jednoduše, ale měli byste znát menu a všechny ingredience, protože tak ušetříte čas a budete napřed při hlavním náporu.
  • Pult je perfektně čistý – asi to víte, ale je dobré si občas připomenout, že pult musí vypadat na začátku dne stejně dobře jako na konci.
  • Zvažte použití hotových ingrediencí - ušetří čas při přípravě a navíc správné použití kvalitních hotových surovin, zejména pokud vytváříte stovky stejných pokrmů denně, mohou zajistit konzistenci a kvalitu.

Buďte připraveni a nastavte mysl na přípravu jídel- což pro vás znamená méně stresu a pro zákazníky lepší zážitek. Ujistěte se, že je vše na svém místě - ušetříte čas a zrychlíte obsluhu.

Kontrolní seznam „mise en place“

Před přípravou

  • Trouby a konvektomaty jsou zapnuté
  • Kuchyň je připravena
  • Kompletní seznam přípravy je ready
  • Všechny suroviny jsou připraveny a správně uloženy
  • Všechny suroviny jsou předem naměřeny a připraveny
  • Vešechny kuchyňské pomůcky a zařízení je připraveno
  • Vy jste připraveni k práci

Během servisu

  • Před použitím nebo smíchaním suroviny se ujistěte , že máte správné dávkování
  • Použivejte stopky, pokud je to nutné
  • Suroviny, které již nebudete používat jsou označené a ve skladu

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.
Vytvořit účet