Vně perfektně načervenalé a uvnitř jemně růžové – i když se pečení masa zdá být jednoduché, v praxi je vyžadován dokonalý cit pro dobu pečení. Velké kusy hovězího, telecího nebo vepřového lze snáze připravovat v konvektomatu než v klasické troubě, ale dotaz zní na jakou teplotu, aby svou chutí okouzlilo a aby se rozplývalo v ústech? Přečtěte si kulinářské rady, díky kterým bude maso jemné, křehké a neobvykle šťavnaté, a hosté budou překvapeni jeho rafinovanou chutí!

Pečeně jako hlavní chod

Velká, šťavnatá a perfektně načervenalá pečeně je dokonalým návrhem na hlavní chod, který si získá srdce všech hostů. Navíc maso, které vložíme do konvektomatu, nevyžaduje mnoho pozornosti, proto se během této doby můžeme věnovat přípravě jiných chodů. Abychom připravili pečeni, která se bude rozplývat v ústech, je dobré vědět, jaké maso máme vybrat. Nejvíce se osvědčí velké kusy, jako např. hovězí krk, jehněčí stehno nebo již klasický rostbíf. Maso pečené několik hodin na nízkou teplotu bude velmi šťavnaté a jemné.

Proces pečení

Velmi důležitou roli, na kterou nesmíme zapomenout během přípravy pečeně, je vysoká počáteční teplota, která je nezbytná proto, aby se póry v mase mohly uzavřít a aby se šťáva nedostala ven. Maso můžeme dodatečně opéci na horkém tuku, např. i v konvektomatu. Aby maso získalo tu správnou barvu, doporučuje se připravovat ho 10 minut při teplotě 200 – 220°C a poté teplotu snížit. Je třeba pamatovat na pravidelné podlévání masa výpekem (s olejem nebo máslem) – je to zásadní jak v průběhu samotného pečení, tak i v závěrečné fázi. Jak dlouho péct? Vše je závislé na druhu masa a typu trouby, ve které je maso připravováno. Příkladně hovězí svíčkovou (1kg) v elektrické troubě je třeba péct 10 minut při teplotě 220°C a poté péct 20 minut na 160-180°C. Tímto dosáhneme středního propečení. (Medium) Oproti tomu v horkovzdušné troubě je svíčkovou (také 1 kg) třeba péct 10 minut při teplotě 200°C a poté péct 15 minut na teplotu 180°C. Tímto dosáhneme taktéž středního propečení. (Medium)

(Téměř) hotovo

Aby byla pečeně mimořádně jemná a šťavnatá, je třeba ji po vyjmutí z konvektomatu nechat minimálně 10 minut odpočinout – během této doby šťávy projdou celým, právě upečeným kusem masa. Nedoporučuje se krájet hovězí, vepřové ani telecí maso ihned po upečení, v takovémto případě veškerá šťáva vyteče a maso zůstane suché.

 

 

Teplota pečení masa

Teplota pečení masa

Podrobnější informace o správné teplotě masa podle druhu a množství najdete níže.

Podívat se

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.
Vytvořit účet