Menu

Může odvětví stravovacích služeb a nápojů existovat bez plastů

Plastové obaly, příbory, brčka a nádoby na jídlo, které si zákazník bere s sebou, jsou v potravinářském průmyslu každodenní realitou. A není to nijak překvapivé: jednorázové plasty jsou pohodlné, bezpečné a nákladově efektivní.

Tento přístup k plastům je však třeba zvážit, protože pokud upřednostníme levná řešení před ekologickými, může to mít velmi vážné následky. Lidé si v neustále rostoucí míře uvědomují zničující dopad jednorázových plastů na životní prostředí. A proto roste i počet hostů v restauracích, kteří očekávají, že jejich majitelé přestanou plastové výrobky používat. Pokud to neučiní, může se stát, že někteří zákazníci se začnou ohlížet po novém oblíbeném místě a dají sbohem těm, která budou mít nálepku "špatné pro životní prostředí".

 

Naštěstí je nyní více než kdykoli předtím mnohem snazší najít ekologické alternativy plastových brček, talířů, příborů nebo nádob na jídlo s sebou. Zde je několik nejzajímavějších. 

 

Alternativy k plastovým brčkům

1. Kovová brčka. Jsou použitelná opakovaně a proto je třeba je mýt (naštěstí se však dají dát do myčky nádobí). Jsou trvanlivá a většina hostů je má ráda, ačkoli někteří si stěžují, že jsou studená.

2. Skleněná brčka. Mají hodně stejných vlastností jako kovová, ale nejsou až tak trvanlivá a mohou se snadno rozbít. Nicméně díky tomu, že jsou průhledná, vypadají mnohem zajímavějinež jiné typy.

3. Bambusová brčka. Jsou sice použitelná opakovaně, ale v restauracích se používají jen velmi zřídka. I tato brčka mají sklon se lámat a musí být po umytí vysušená, proto jsou méně pohodlná než kovová nebo skleněná brčka.

4. Papírová brčka. Nejoblíbenější mezi majiteli restaurací - jednorázová, biologicky odbouratelná a levná. Dodávají se v různých barvách a s různými motivy což znamená, že si můžete vybrat design, který bude korespondovat s charakterem vašeho podniku. 
Jejich jedinou slabou stránkou je to, že jimi hosté nejsou příliš nadšeni. Pokud zůstane papírové brčko v nápoji příliš dlouho a / nebo pokud přichází příliš často do kontaktu s ústy hosta, může navlhnout, což zcela zničí zážitek.

5. Slaměná brčka. Ano, existují brčka, která jsou ze skutečné slámy! A jsou čím dál tím populárnější. Milují je majitelé restaurací i hosté, jsou jednorázová, neabsorbují tekutiny a neprovlhnou. Jsou také biologicky odbouratelná a kompostovatelná.

6. Těstovinová brčka. Tento vynikající nápad si získal srdce italských majitelů restaurací - vše, co musíte udělat je použít ten správný typ těstovin, jako jsou bucatini a voilà - máte ekologické brčko! Dají se používat několik hodin, aniž by se narušila jejich celistvost.

 

Alternativy plastových talířů a příborů

Existuje mnoho alternativ pro plastové talíře, misky, podnosy a příbory.

 

Můžete si vybrat levné papírové talíře, ale ujistěte se, že nejsou ničím potažené a jsou recyklovatelné. Mějte na paměti, že v některých situacích nemusí fungovat. Často nejsou dost tuhé, aby udržely těžká jídla bez zdeformování.

 

Talíře z cukrové třtiny jsou mnohem rafinovanější možností. Jsou stabilní a pohodlné, na dotek jsou teplé a mají příjemnou a elegantní texturu vysoce kvalitního papíru. Můžete si vybrat i talíře vyrobené z otrub. Zajímavé je, že když je talíř déle v kontaktu s tekutinou, otruby se začnou rozpouštět - někteří hosté rádi snědí část talíře s posledními lžícemi své polévky.

 

Nejpopulárnější alternativou plastového příboru je dřevo. Dřevěné příbory mají řadu výhod: jsou elegantní, lehké, dobře se drží a "vypadají ekologicky". Jsou však s nimi spojené i některé nevýhody: teplo může dřevo zdeformovat a dřevěné vidličky a nože se mohou zlomit, pokud se používají ke konzumaci tužších jídel.

 

PLA může být zase zajímavou alternativou dřeva - jde o plně biologicky rozložitelný polymer vyrobený z takových obnovitelných zdrojů jako je například škrob. Má všechny vlastnosti plastových příborů a jednu nevýhodu - je dost drahý.

 

Alternativy plastových nádob sebou

Naštěstí se výběr biologicky rozložitelných nádob na jídlo s sebou neustále rozšiřuje. Můžete použít stabilní nádoby z cukrové třtiny, které jsou nepropustné a udrží jídlo teplé dlouhou dobu. Mezi další možnosti patří papírové nádoby na celé menu, čínské krabičky nebo polévkové a salátové misky, které vypadají elegantně a jsou mezi hosty oblíbené.

 

Pokud si vyberete misky, nezapomeňte na víko. K dispozici jsou dvě možnosti: papírová víčka a PLA víčka. PLA víčka vypadají jako plastová a umožňují pohled na jídlo před otevřením nádoby.

 

Jste připraveni na změnu?

Jste připraveni přivítat některé ekologické možnosti? Měli byste být. Plasty představují hrozbu pro životní prostředí a vaši pověst, takže alternativy jsou nutností.

 
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu