Odpad z přípravy a vaření jídel, zkažené potraviny a odpad z nedojedených talířů jsou 3 různé druhy odpadu,  se kterými ve stravovacích zařízeních potýkáme. Máme pro vás několik rad, jak se s nimi rychle a dobře vypořádat.

Odpad z přípravy pokrmů:

  • Prověření menu – zhodnoťte a pak vylepšete své menu tak, abyste všechny možné odřezky použili v jiných pokrmech (např. odřezky zeleniny a masa použijte na přípravu vývaru).
  • Průběžně sledujte odpad vznikající během přípravy, abyste zajistili, že zaměstnanci chápou, že vyhnutelný odpad je nepřijatelný!
  • Používejte profesionální produkty, které lze často skladovat déle, vařit s nimi rychleji a s menším množstvím odpadu než při použití syrových potravin.

Odpad vznikající ze zkažených potravin:

  • Vypracujte lepší způsob plánování svých objednávek (nezapomeňte se podívat na historické údaje, proběhlé akce a sezónnost).
  • Využijte svoji speciální nabídku (denní nebo týdenní menu) a spotřebujte tak ingredience, jejichž datum spotřeby se již blíží.
  • Identifikujte základní ingredience ve vašem menu a ujistěte se, že jsou začleněny v co nejvyšším počtu pokrmů.
  • Vyškolte své zaměstnance ve správných procesech rotace zásob potravin.

Odpad z talířů:

Pokud si host objednává např. smaženou rybu a hranolky, kolik gramů ryby použijete? Je nutné si uvědomit, že zbytečně velká jídla často končí v koši, ne vždy v žaludku hosta! Přesná velikost porce je klíčem ke snížení množství odpadu a zvýšení ziskovosti.

  • Servírujte optimální velikosti porce.
  • Ujistěte se, že zaměstnanci mají k dispozici přehledné kalkulace - karty s recepty a gramáží, aby správně podávali optimální velikosti porce.

Produkty, které vám mohou pomoci snížit množství odpadu. UFS nabízí řadu vysoce kvalitních produktů vyvinutých profesionálními kuchaři, které vám pomohou snížit množství odpadu.