Menu

Odpad z přípravy a vaření jídel, zkažené potraviny a odpad z nedojedených talířů jsou 3 různé druhy odpadu,  se kterými ve stravovacích zařízeních potýkáme. Máme pro vás několik rad, jak se s nimi rychle a dobře vypořádat.

Odpad z přípravy pokrmů:

  • Prověření menu – zhodnoťte a pak vylepšete své menu tak, abyste všechny možné odřezky použili v jiných pokrmech (např. odřezky zeleniny a masa použijte na přípravu vývaru).
  • Průběžně sledujte odpad vznikající během přípravy, abyste zajistili, že zaměstnanci chápou, že vyhnutelný odpad je nepřijatelný!
  • Používejte profesionální produkty, které lze často skladovat déle, vařit s nimi rychleji a s menším množstvím odpadu než při použití syrových potravin.

Odpad vznikající ze zkažených potravin:

  • Vypracujte lepší způsob plánování svých objednávek (nezapomeňte se podívat na historické údaje, proběhlé akce a sezónnost).
  • Využijte svoji speciální nabídku (denní nebo týdenní menu) a spotřebujte tak ingredience, jejichž datum spotřeby se již blíží.
  • Identifikujte základní ingredience ve vašem menu a ujistěte se, že jsou začleněny v co nejvyšším počtu pokrmů.
  • Vyškolte své zaměstnance ve správných procesech rotace zásob potravin.

Odpad z talířů:

Pokud si host objednává např. smaženou rybu a hranolky, kolik gramů ryby použijete? Je nutné si uvědomit, že zbytečně velká jídla často končí v koši, ne vždy v žaludku hosta! Přesná velikost porce je klíčem ke snížení množství odpadu a zvýšení ziskovosti.

  • Servírujte optimální velikosti porce.
  • Ujistěte se, že zaměstnanci mají k dispozici přehledné kalkulace - karty s recepty a gramáží, aby správně podávali optimální velikosti porce.

Produkty, které vám mohou pomoci snížit množství odpadu. UFS nabízí řadu vysoce kvalitních produktů vyvinutých profesionálními kuchaři, které vám pomohou snížit množství odpadu.

 

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu