Zde je několik nástrojů a pomůcek na zdobení a dekoraci jídel, které vám pomohou vytvořit na talíři nezapomenutelné kreace.

Pasírovací síto na pyré

Pasírovací síto je nepostradatelný nástroj, díky kterému připravíte dokonale hladké pyré, zeleninové pomazánky, ovocné coulis a různé omáčky. Může mít kuželovitý tvar (někdy označované také jako "chinois") nebo ploché dno, s přítlačným válcem nebo bez něj.

Pokud nemáte po ruce „pasírku“ na pyré, můžete využít několik jednoduchých triků. Domácí rajčatový protlak nahraďte lahodným Knorr rajčatovým protlakem. Pro jednoduchou přípravu bramborové kaše smíchejte Knorr bramborovou kaši s mlékem, díky čemuž získá krásnou texturu a bude vypadat skutečné lákavě.

Omáčky a chuťové doplňky v dávkovacích lahvích

Plastové dávkovací lahve v různých velikostech jsou nejlepším přítelem každého kuchaře.

Umožní vám nanést omáčky, chuťové doplňky nebo ochucené oleje na talíř či přímo na pokrm v požadovaném množství a tvaru - ve formě teček, čárek nebo nepravidelných tvarech. Neobejde se bez nich žádná restaurace - ať už jde o klasickou restauraci, burger bar, pizzerii nebo sushi bar.

Carvingové nože

Nože na ozdobné vykrajování jsou skvělou pomůckou pro dekorování ovoce a zeleniny. Umožní vám vyřezávat přesné tvary ze zeleniny, citrusových plodů, másla a dalších potravin. Vaše carvingová sada může obsahovat různé nástroje, jako například:

  • škrabku na zeleninu
  • julienne škrabku (pro nudličky)
  • nůž na vyřezávání másla
  • zoubkovaný karblovací nůž (na cuketu či mrkev)
  • kulový vykrajovač na meloun (nebo na dýni či jablka)
  • nůž na vyřezávání citronů
  • vertikální (na mrkev a cuketu) nebo horizontální (na citrusy) kanálový nůž
  • odjandřincovač na jablka
  • vykrajovač na rajčata
  • kráječ ve tvaru V
  • spirálový kráječ

Formy na servírování jídla

Pokud nesnesete chaos na talíři, pomohou vám formy na servírování. Je dobré mít je v různých tvarech (kruh, čtverec a trojúhelník) a velikostech.

Sada forem na servírování častokrát obsahuje také lis. Je to důležitý nástroj, který vám pomůže vtlačit ingredience do formy, díky čemuž si zachovají svůj tvar a místo také po odstranění formy.

Formy na servírování jsou skvělou pomůckou na aranžování tataráku, nakrájeného ovoce a zeleniny nebo hustšího pyré.

Nástroje na zdobení dortů a cukroví

Nástroje na zdobení dortů využijete také při dekorování drobných chuťovek. Co můžete použít?

  • Sada cukrářských zdobících špiček - na servírování másla či hustších pomazánek
  • Rovné nebo zahnuté cukrářské špachtle - pro jemné rozložení hustých omáček a pyré na talíř
  • Dekorační pomůcky, jako jsou vykrajovací kolečka, štětce, cukrářské skalpely nebo gravírované válečky

Kuchyňská pinzeta

Kuchyňská pinzeta může sice působit jako nepodstatná maličkost, při práci v kuchyni však hraje důležitou roli. Umožňuje umístit drobné ingredience na talíř přesně tam, kam potřebujete. Využijete ji zvláště, když talíř zdobíte různými klíčky, mini zeleninou a mini listovou zeleninou, lupínky, citrusovou kůrou nebo jedlými květy.

Bez kuchyňské pinzety by bylo téměř nemožné správně naaranžovat všechny ingredience v tomto receptu se slanou treskou, krémovou krevetovou polévkou a pěnou s petrželkou. Recept naleznete zde.

Pokud se chcete naučit další skvělé triky na zdobení jídel, navštivte náš bezplatný  online video kurz UFS Academy: "Umění servírování jídla". Pomocí několika krátkých videonávodů se naučíte, jak vaše pokrmy servírovat skutečně výjimečně