Rýže obsahuje zdraví prospěšné látky

Mezi látky, které jsou obsažené v rýži, patří zejména škrob, ten tvoří asi 75 %. Lidské tělo ho využívá k tvorbě glukózy, čímž získává energii. Další látkou, kterou rýže obsahuje, je bílkovina, asi 10 %. Tu tělo potřebuje pro svalový růst a regeneraci. Stejnou míru pak rýže obsahuje nestravitelné vlákniny, která pomáhá pročistit trávicí trakt. Mimo jiné nám dává pocit sytosti. V neposlední řadě obsahuje rýže asi 2 % tuků a 3 % vitaminů skupiny B a minerálů. 

Jaké další účinky má rýže na zdraví člověka?

  • Upravuje vysoký tlak
  • Detoxikuje organismus
  • Zbavuje tělo nadbytečné vody
  • Pročisťuje ledviny
  • Snižuje vysoký cholesterol

Jak rýži využít v kuchyni?

Rýže se rozlišuje podle tvaru zrna a vybírat můžete mezi dlouhozrnnou, krátkozrnnou a kulatozrnnou. Liší se od sebe hlavně formou přípravy. Kulatozrnná rýže obsahuje více škrobu, zrnka jsou po uvaření měkká a lepí se. Hodí se tak hlavně na přípravu nákypů, mléčné kaše nebo rýžových knedlíčků a sushi. Dlouhozrnná rýže je pak zase vhodná na přípravu rizota nebo jako samostatná příloha k asijské či indické kuchyni. Pro inspiraci se můžete podívat na recept jak na originální singapurské kuře s rýží.

Příprava rýže v rýžovaru – tipy, triky a vychytávky

Hedvábná vůně a lahodná chuť rýže, která je připravená v rýžovaru, je nezaměnitelná. V rýžovaru probíhá dušení, kdy rýže část vody pohltí, zbytek odpaří. Termostat si všechno sám ohlídá, takže vy nemusíte nic řešit. Nakonec umí rýži po uvaření jen zahřívat, aby ji udržel stále teplou. Komplexnější rýžovary dokážou připravit i zeleninu, ryby nebo kaše.

Jak rýži ještě ozvláštnit?

  1. Zkuste si pohrát s barvou. Přidejte do klasické bílé rýže hrst rýže černé, docílíte tak dvoubarevné přílohy, která bude na oko vypadat skvěle. Anebo přisypejte hrst rýže červené, celá příloha se vám obarví na růžovo. Pro žlutou rýži zase můžete přidat lžíci kurkumy.
  2. Experimentujte s chutí. Spolu s rýží uvařte i hrst jáhel nebo pohanky. Také můžete přidat luštěniny jako červenou či černou čočku nebo fazolky adzuky.
  3. Pohrajte si s vůní. Přidejte do rýžovaru několik kousků hřebíčku, bobkového listu nebo čerstvých bylinek, jako je rozmarýn. 

Jak vybrat rýžovar do restaurace?

 

Na trhu jsou k dostání dva typy – rýžovar do mikrovlnky, který ale není nic pro profesionální kuchyně, a rýžovar elektrický. Právě elektrický má určitou škálu funkcí a pracuje vlastně úplně sám a přesně.

Dalším hlediskem, které byste měli zvážit, je velikost rýžovaru. Pro restaurace se doporučuje samozřejmě rýžovar velký, který má objem 2 a ví ce litrů.

Pokud budete koukat na příkon či výkon rýžovaru, držte se jednoduchého pravidla – čím vyšší výkon si zvolíte, tím rychleji a více rýže uvaříte.

Dobře si zvolte také materiál. Klasické rýžovary jsou nejčastěji vyrobeny z plastu a nerezu. Pro snadnější manipulaci a nenáročnou údržbu můžeme doporučit teflon nebo nepřilnavý povrch z leštěné nerezové oceli. Vnitřek rýžovaru je pak vhodné mít uzpůsobený tak, aby se mohl dávat do myčky – opět pro snazší údržbu. Nerezový a litinový povrch se jednoduše čistí, navíc ho jen tak nepoškrábete a neopotřebíte. 

Jaké funkce by měl rýžovar mít?

  • Protože existuje několik druhů rýže, je vhodné mít rýžovar s několika programy. Zejména nastavitelná doba přípravy je důležitá a také časovač, kdy se rýžovar sám zapne.
  • Skvělou vychytávkou, která šetří čas, je automatický režim, který pracuje sám a vy se mezitím můžete věnovat jiné činnosti.
  • Keep Warm neboli funkce udržení tepla již uvařené rýže.
  • Základní bezpečnostní prvky, jako je poklička, protiskluzové přísavky, teplovzdorné rukojeti, otvor na únik páry a tak podobně.

Jestli pořád ještě váháte, zda vaše kuchyně potřebuje rýžovar, argumenty pro jsou jasné: rýžovar šetří váš čas, dostanete přesné množství rýže, jaké požadujete, nastavíte si konkrétní program, který je plně automatický, a díky vaření rýže v páře si pokrm zachová všechny zdraví prospěšné látky.