Ačkoli se bez polotovarů můžete v kuchyni obejít, mnoho šéfkuchařů si je pochvaluje. Urychlují proces vaření a pomáhají jim práci v kuchyni zefektivnit — za předpokladu, že je používají rozumně a ve výborné kvalitě. Jak je využít co nejlépe?

Jak používat vývary a polévky ve formě polotovaru?

Vývary v podobě předpřipraveného produktu, jako je Hovězí bujón Knorr, jsou univerzální a snadno se používají. Můžete jimi ochutit polévky, bílé omáčky a paštiky, ale poslouží skvěle i jako voňavý a chutný základ vašich vlastníchpolévek.

Tento univerzální vývar vám usnadní přípravu omáček (například křenové, okurkové nebo klasické bílé omáčky), dušených pokrmů a pečení nebo pokrmů s těstovinami, ale i masových kuliček, placiček a nakládaných mas.

Jak používat omáčky ve formě polotovaru?

Omáčky, které se podávají teplé, je potřeba dlouho vařit, přičemž jejich chuť a textura závisí na mnoha faktorech — často se stává, že pokud nemáte zkušené kuchaře, nepodaří se vám pokaždé docílit stejné vynikající chuti. Jestliže některé z nich nahradíte předpřipravenými omáčkami, například omáčkou Knorr Cafe de Paris, můžete si být jistí, že zákazník dostane kvalitní jídlo, a co je důležitější, že omáčka bude chutnat podle vašich očekávání.

Hotové šťávy a omáčky, jako například Šťáva k masu Knorr nebo Essence – Hovězí bujón Knorr Professional, vám umožňují urychlit přípravu dalších hnědých omáček, například s lanýži, pepřem nebo lovecké omáčky. Díky nim můžete přeskočit časově nejnáročnější část přípravy demi-glace, což je tradiční základ hnědých omáček. Umožňují vám také experimentovat s dalšími surovinami, když budete vařit jídla české, evropské, ale i asijské kuchyně.

Stejně tak univerzální jsou hotové salátové zálivky, které zůstávají vždy husté a stabilní. Používejte je tak, jak jsou, nebo je přidejte do základu svých vlastních pokrmů. Šéfkuchaři často nejprve sáhnou po zálivce na zahradní salát Knorr, pak přidají třeba med, nahrubo pomletou hořčici, čerstvé bylinky nebo česnek, ale i čerstvě vymačkanou ovocnou šťávu. Tato zálivka je rovněž skvělá na přípravu omáčky chimichurri.

Jak používat hotové kořenící směsi?

Hotové kořenící směsi, jako například 100% Natural koření na kuře Knorr nebo 100% Natural koření na gril Knorr byly vyrobeny k ochucení a marinování různých druhů mas či k ochucení konkrétních pokrmů. Pomáhají dosáhnout krásné barvy a typické chuti díky svému bohatému aroma bylinek a koření.

To ale neznamená, že pokud je použijete, budou vaše jídla chutnat úplně stejně jako v jiných restauracích! Do každé směsi můžete přidat své oblíbené koření (například skořici, kmín nebo hřebíček) a tím chuť jídla upravit podle svých představ.

Kořenící směsi můžete použít i k jiným účelům než jen do marinád a na maso — například k ochucení vaší oblíbené zeleniny a brambor, náhražek masa, paštik nebo nádivek.

Jak používat bylinkové pasty a konzervovanou zeleninu?

Mezi výrobky, které vám dokáží ušetřit čas v kuchyni, patří také čerstvé bylinky nakládané v rostlinném oleji nebo zeleninové konzervy, jako jsou rajčata, grilovaná paprika kapie nebo uvařené a nakládané luštěniny. Nejenže jejich použití urychlí přípravu — když jsou bylinky a zelenina zpracované správně, uchovávají si více chuti. Navíc jsou tou nejlepší volbou v zimě, kdy je dostupnost sezónních surovin omezená.

Kuchaři oceňují zejména výrobky Knorr Primerba (voňavé pasty z bylinek nakládaných v oleji) a Šafránovou pastu Knorr, která všem pokrmům dodá krásnou žlutou barvu a aroma čerstvého šafránu. Můžete ji použít třeba v libanonském salátu tabbouleh s grilovaným lososem.

Konzervovaná rajčata z řady Knorr Collezione Italiana se vyrábějí jen z italských rajčat odrůdy Roma a zachovávají si chuť a texturu zeleniny dozrálé na slunci. Použijte je k přípravě polévek, dušených směsí, indického pokrmu dal nebo francouzské zeleniny ratatouille, samozřejmě i do omáček na těstoviny.