Hnětač těsta

Nadýchané a kypré těsto je to, co dělá pravou pizzu pizzou. Aby se vám podařilo, potřebujete kvalitní spirálový hnětací stroj. Při výběru modelu zvažte velikost vaší restaurace, plánovaný objem objednávek a funkce, které od hnětače čekáte.

Na co dávat pozor, pokud vybíráte hnětač těsta?

  • Objem — malé začínají na 5 litrech, oblíbenou volbou jsou hnětače na 30 litrů a největší hnětače mají obsah až 250 litrů, což vám umožní hnětení až 130 kg těsta najednou.
  • Materiál — ty nejlepší jsou vyrobené z nerezové oceli.
  • Konstrukce — můžete si pořídit hnětače s pevnou hlavou a mísou, stejně jako hnětače, které mají zvedací hlavu a odnímatelnou mísu. Druhá možnost je výhodnější, ale přijde vás na víc.

Chladicí stůl

Chcete-li vybrat nejlepší stůl pro vaše potřeby, začněte s celkovou koncepcí. Chcete mít otevřenou kuchyň, díky které budou moci vaši hosté sledovat, jak se připravuje jejich pizza, nebo se vše bude odehrávat v uzavřené kuchyni?

V otevřeném konceptu si vyberte stůl s chladicí kamennou deskou pro polevy. Mnoho pizzerií využívá stoly se skleněnou vitrínou, která hostům umožní vidět všechny ingredience a sledovat celý proces přípravy pizzy.

Pokud je vaše kuchyně uzavřená, můžete si pořídit jednodušší chladicí stůl. V takovém případě zvolte správnou velikost s ohledem na dostupné místo a očekávaný objem objednávek.

Některé chladicí stoly mají ještě další funkce, například automatické rozmrazování, nebo řízený oběh vzduchu.

Pec na pizzu

Hořící horká pec na pizzu je srdcem každé pizzerie. Vaše volba závisí na velikosti pizzerie a očekávaném objemu objednávek, technických podmínkách a chuti vašich hostů.

Elektrická pec

Nejběžnější volba pro malé pizzerie, které si nemohou dovolit velkou investici. Při výběru správného modelu zvažte jeho výkon, velikost a počet pečících komor. Pokud se vaše menu skládá většinou z jiných pokrmů než z pizzy, postačí vám jednokomorová pec. Pokud jste ale v první řadě hlavně pizzerie, pak budete potřebovat dvoukomorovou pec.

Plynová pec

Je dražší než elektrická pec a vyžaduje, abyste měli ve vaší restauraci plynovou přípojku. Plyn je ale levnější než elektřina, takže může jít o tu pravou volbu právě pro vás.

Pec na dřevo

Jasná volba, pokud chcete připravovat pizzu italským způsobem. Pece na dřevo nabízejí nepřekonatelnou kvalitu, ale mají i své nevýhody. Stojí hodně, dlouho trvá, než se rozehřejí a obsluhovat je může pouze dobře vyškolený personál.

Rotační pec

Jednodušší alternativa k pecím na dřevo. Jde o plynovou, nebo elektrickou pec s rotující plochou, díky které se pizza peče rovnoměrně.

Konvekční průběhová pec

Pro ty největší pizzerie a podnikání v cateringu. Konvekční dopravníkové pece využívají technologii, která proces pečení urychluje, zatímco posuvný pás vám umožní péct jednu pizzu za druhou.