Šarišská MÁčanka
Pokud máte rádi maso, můžete během vaření máčanky přidat uzené maso nakrájené na kostky.

Suroviny
Příprava
-
Slanina 150 g
-
Vepřové sádlo 100 g
-
Šťáva z kysaného zelí 200 ml
-
Kysané zelí 300 g
-
Bobkový list 4 kus
-
Nové koření celé 5 ks
-
Voda 1500 ml
-
Stroužky česneku ve slupce 5 kus
-
Sušené houby 150 g
-
Mražené nebo čerstvé houby 400 g
-
Rama Cremefine Profi Na vaření 1 l 250 ml
-
Olej 100 ml
-
Máslo 70 g
-
Cibule 150 g
-
Knorr Paprika sladká mletá 0,5 kg 15 g
Příprava
-
Příprava
Slaninu a cibuli nakrájíme na malé kostky a osmahneme dozlatova na vepřovém sádle. Orestovanou slaninu a cibuli zalijeme zelnou šťávou a houbovým bujónem, potom přidáme najemno nasekané kysané zelí, bokový list, nové koření, protlačený česnek, houby (sušené houby před vařením namočíme do vlažné vody). Vaříme 40 minut. Na zahuštění použijeme případně světlou jíšku a ještě povaříme 10 minut. Nakonec máčanku zjemníme rostlinným krémem, krátce povaříme a podle potřeby ještě dochutíme. Nakrájenou cibuli osmahneme na oleji, na pánev dáme kousek másla a červenou mletou papriku, odstavíme z plamene, aby nám paprika nezhořkla. A takto připravenou cibuli přeléváme nebo navršíme na povrch máčanky. Podáváme s domácím bramborovým chlebem, který do máčanky namáčíme.