Cassoulet
Cassoulet pochazí z Francie z období stoleté války s angličany. Název pokrmu je odvozený od kameninové nádoby, ve které se připravuje. Hlavní ingedience tvoří fazole, klobásky a bůček.

Suroviny
Cassoulet
-
Velké bílé fazole 600 g
-
Mrkev, čerstvá 300 g
-
Cibule 200 g
-
Celer řapíkatý 500 g
-
Jehněčí plec 1.5 kg
-
Bílé klobásky (grilovací) 10 kus
-
Paprika mletá, sladká 20 g
-
Hovězí, bůček 500 g
-
Rajčata, cherry 250 g
-
Šalvěj čerstvá 20 g
-
Střídka z toastového chleba (rozmixovaná) 500 g
-
Husí sádlo 120 g
-
Husí paštika 170 g
-
Víno, bílé 100 ml
-
Sůl a pepř
Příprava
-
Cassoulet
- Fazole nechte přes noc namočit, slijte vodu a v čerstvé vodě (můžete přidat trochu Knorr Vepřový bujón) uvařte doměkka – asi jednu hodinu.
- Očištěnou mrkev, cibuli a celer hrubě pokrájíme.
- Maso nakrájíme na asi 3 cm velké kostky a opečeme na tuku spolu s nakrájenou zeleninou a celými klobáskami. Přidáme papriku, rajčatový protlak a zalijeme hovězím fondem, který připravíme přidáním Knorr Essence do vařící vody.
- Zcezené fazole a bůček spolu s masem a zeleninou podusíme v troubě asi 30 minut při 160 °C.
- Poté teplotu zvýšíme na 200 °C. Cassoulet rozdělíme na porce do gratinovacích nádob, přidáme rajčata a šalvěj, posypeme polovinou toastové strouhanky a asi 4 minuty necháme zapékat.
- Poté Cassoulet promícháme, posypeme opět zbylou strouhankou a gratinujeme dozlatova.
-
Tip
- Část mrkve můžeme nahraditžlutou řepou nebo žlutou mrkví.