Kvašená červená pšenice s houbami a vařeným vajíčkem
Zdravý znovuobjevený způsob předpřípravy surovin pomocí fermentace a zajímavé trendové vaření tekutého vejce.

Suroviny
Kvašená červená pšenice s houbami a vařeným vajíčkem
−
+
€912.3
Kvašená pšenice
Červená pšenice
/g
800.0 g
0%
Žampiony
/g
600.0 g
0%
Šalotka
/g
100.0 g
0%
Sýr Gran Moravia
/g
200.0 g
0%
Máslo
/g
250.0 g
0%
Syrovátka
/ml
50.0 ml
0%
Knorr Professional Essence Zeleninový bujón 1 l
/ml
15.0 ml
0%

Voda
/ml
500.0 ml
0%
/
Kvašená pšenice
-
Červená pšenice 800.0 g
-
Žampiony 600.0 g
-
Šalotka 100.0 g
-
Sýr Gran Moravia 200.0 g
-
Máslo 250.0 g
-
Syrovátka 50.0 ml
-
Voda 500.0 ml
Příprava
-
Kvašená pšenice
- Houby nakrájíme na plátky a dáme do vakuového sáčku, přidáme 1 g soli (2% váhy), zavákuujeme a necháme 14 dni při pokojové teplotě kvasit.
- Potom scedíme (tekutinu nevylijeme) a houby sušíme při 50 °C cca 12 hodin. Následně rozmixujeme v thermomixu na prach.
- Pšenici dáme do vakuového sáčku a přidáme 1,6 g soli (2% váhy) a trochu syrovátky.
- Zavákuujeme a necháme 2–4 dny kvasit při pokojové teplotě. Potom uvaříme doměkka.
- Hnědé žampiony nakrájíme na malí kostky a dáme restovat s jemně nakrájenou šalotkou ačesnek. Přidáme uvařenou pšenici, vývar – fond (připraveny z Knorr Essence a vody) a prohřejeme. Přidáme nastrouhaný sýr a máslo, vymícháme do krémové konzistence a dochutíme.
-
Podávání
- Vejce připravíme ve vodní lázni (sous-vide) o teplotě 62,5 °C – 1 hodinu. Pšenici rozložíme na talíř. Na vrch přidáme rozklepnuté vajíčko a posypeme houbovým prachem.
- Ozdobíme čerstvým řebříčkem.