Pošírovaná hruška v kořeněném víně podávaná se skořicovou pěnou a ořechovou zmrzlinou
Pošírovaná hruška je ideální podzimní dezert a její kouzlo spočívá v tom, že se dá podávat studená i teplá.

Suroviny
Hruška
-
Hruška 11 kus
-
Víno, červené 500 ml
-
Cukrový sirup 400 ml
-
Skořice celá 2 kus
-
Kardamon 10 kus
-
Badyán 2 kus
Pěna
-
Skořicový sirup 40 ml
-
Skořice mletá 3 g
Podávání
-
Ořechová zmrzlina 10 porce
-
Oplatka 10 kus
Příprava
-
Hruška
- Hrušky oloupejte, ponechte pouze část slupky u stonku pro dekorativní efekt. Odspoda vyjměte opatrně jadřinec pomocí vykrajovátka.
- Vložte hrušky do mísy, zalijte červeným vínem, přikryjte fólií a nechte v chladu jeden den macerovat pro rozvinutí plné barvy za občasného obracení.
- Víno z hrušek slijte do hrnce, přidejte sirup a koření (skořice, kardamon, badyán), přiveďte k varu, vložte hrušky tak, aby byly zcela ponořené (případně lehce zatižte) a podle zralosti hrušek nechte pošírovat (lehce probublávat) po dobu několika minut.
- Poté hrnec odstavte z tepla a nechte ponořené hrušky zcela zchladnout ve vinné várce (nejlépe opět jeden den).
-
Pěna
- Rama Cremefine ke šlehání vyšleháme se skořicí a skořicovým sirupem dotuha.
- Přendáme do cukrářského sáčku a ozdobně nastříkáme na talíř.
-
Podávání
- Macerovanou hrušku vyndáme z tekutiny, podélně ozdobně nakrojíme ostrým nožem a položíme na připravenou oplatku.
- Na skořicovou pěnu položíme tenký plátek hrušky připravenou na ozdobu (možno nechat vysušit jako chips) a navrch pak položíme porci ořechové zmrzliny.
- Vinnou várku použijeme pro několikanásobné macerování dalších hrušek.