Rajská omáčka s hovězím masem
Orientační výrobní cena 1 porce 29 Kč.

Suroviny
Hovězí vývar
-
Hovězí loupaná plec 1.5 kg
-
Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) 300 g
-
Bobkový list 1 kus
-
Cibule 50 g
-
Celý pepř černý 5 g
Omáčka
-
Hovězí vývar - světlý fond 1.5 l
-
Cukr 30 g
-
Tuk 120 g
-
Máslo 50 g
-
ocet
-
sůl
-
bobkový list, celé nové koření, celý pepř černý
Příprava
-
Hovězí vývar
-
Zeleninu nakrájíme na vetší kusy a spolu s masem vložíme do hrnce. Zalijemestudenou vodou a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhnemeteplotu na minimum a odstraníme naběračkou pěnu, která se na povrchu začnetvořit.
-
Jakmile se pěna přestane tvořit, přidámeKnorrHovězí bujón, koření a vařímepomalu nezakryté do změknutí masa, přibližně 4,5 hodiny.
-
Měkké maso vyndáme, vývar přecedíme přes jemné síto a použijeme do omáčky.Maso nakrájíme a podáváme s omáčkou.
-
-
Omáčka
-
Cibuli nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme tuk aorestujeme na něm cibuli dozlatova. PřidámeKnorrRajčatový protlak a za stáléhomíchání 5 minut restujeme, zalijeme vývarem a přidáme cukr, koření apromícháme. Přivedeme k varu, stáhneme teplotu na třetinu a vaříme zaobčasného míchání 20 minut, zahustímeKnorrSvětlou jíškou a krátce provaříme.Stáhneme z tepla a vmícháme na kostičky nakrájené studené máslo, kteréomáčku zjemní. Omáčku případně dochutíme cukrem, octem a solí. Hotovouomáčku přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce nebo kastrolu.
-
Podáváme s nakrájeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.
-