1. Příprava

    Maso a bůček nakrájíme na kostičky nebo drobne nudle, klobásu na kolečka. Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, vložíme maso a po krátkém orestování zaprášíme paprikou, přidáme rajský protlak a po chvilce zalijeme polovinou vína, dolijeme trochou vody a dusíme. Během dušení přidáme bobkový list, ochutíme směsí vepřového bujónu a v polovině dušení přidáme kysané zelí, které jsme podle potřeby případně propláchli a překrájeli. Když je bigos téměř hotový, přidáme povařené hlávkové zelí, švestkové křížaly a pokrájenou klobásku. Dochutíme majoránkou, zbylým vínema cukrem, případně lehce zahustíme jíškou. Typické podávání je s chlebem nebo bramborovými knedlíčky.