Slezský bigos
Do bigosu můžete přidat během vaření i sušené hříbky nebo česnek.

Suroviny
Příprava
-
Vepřová plec b. k. 1000 g
-
Uzený bůček 1000 g
-
Ostravská klobása 300 g
-
Kysané zelí 1000 g
-
Hlávkové zelí bílé 1000 g
-
Sádlo 100 g
-
Cibule žlutá 200 g
-
Bobkový list 1 g
-
Knorr Paprika sladká mletá 0,5 kg 15 g
-
Víno červené 200 ml
-
Sušené švestky - křížaly 250 g
-
Cukr 30 g
-
Voda 400 ml
Příprava
-
Příprava
Maso a bůček nakrájíme na kostičky nebo drobne nudle, klobásu na kolečka. Hlávkové zelí nakrájíme a povaříme do poloměkka, scedíme a necháme okapat. Na sádle orestujeme nakrájenou cibuli, vložíme maso a po krátkém orestování zaprášíme paprikou, přidáme rajský protlak a po chvilce zalijeme polovinou vína, dolijeme trochou vody a dusíme. Během dušení přidáme bobkový list, ochutíme směsí vepřového bujónu a v polovině dušení přidáme kysané zelí, které jsme podle potřeby případně propláchli a překrájeli. Když je bigos téměř hotový, přidáme povařené hlávkové zelí, švestkové křížaly a pokrájenou klobásku. Dochutíme majoránkou, zbylým vínema cukrem, případně lehce zahustíme jíškou. Typické podávání je s chlebem nebo bramborovými knedlíčky.