Menu
Unilever Food Solutions » Domů
  • Domů
  • Inspirace pro kuchaře
    • Inspirace pro kuchaře
    • UFS Academy
    • Produktový katalog UFS
    • Hellmann's
    • Knorr Professional
    • The Vegetarian Butcher
    • Brožury s recepty
    • Nejoblíbenější produkty Unilever Food Solutions
    • PastaMania
    • Grilování a barbecue
    • Sezóna
    • Tipy a triky nejen z gastronomie
    • Světové kuchyně
    • Drůbež
    • Polední a skupinové menu
    • Školní stravování
    • Tradiční kuchyně
    • Alergeny
    • COVID-19
  • Recepty
  • Produkty
    • Všechny produkty
    • Alternativy masa
    • Bujóny, esence a koření
    • Čaje a instantní nápoje
    • Koření
    • Majonézy a dresingy
    • Omáčky, šťávy a jíšky
    • Polévky a vložky do polévek
    • Přílohy
    • Základy
  • O nás
    • Kontakt na obchodní tým
    • Přihlásit se
    • Můj účet
    • Odhlásit se
  • Kontakt
  • {query} - produkty
  • {query} - recepty
  • {query} - jiné
vše
    • Zapomněli jste heslo?

      Přihlašování

      Prosím, počkejte

    • Vytvořit účet
    • Kontakt
    • Můj účet
    • Kontakt
    • Odhlásit se
  1. Domů
  2. Inspirace pro kuchaře | Unilever Food Solutions
  3. COVID-19
  4. Protecting Profits
  5. Průvodce terminologií
  1. Protecting Profits
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Průvodce terminologií
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Průvodce terminologií
  • Udržujte provoz vašeho podniku i během COVID-19

Průvodce terminologií

Používejte náležitou terminologii, abyste dokázali správně stanovit náklady na nákup potravin.

 

V oblasti nákladů jídla se používá několik pojmů, které byste určitě měli znát. Tyto pojmy zahrnují standardní recept, při zakoupení, jedlá část nebo k servírování. Porozumění těmto pojmům je klíčové pro určení nákladů jídla.

Standardní recept

Standardní recept

  • Jedná se o ověřenou nebo vyzkoušenou recepturu nebo složení, které se dlouhodobě osvědčily.
  • Vychází ze standardů restaurace jak v kvalitě, tak v získaném výtěžku.
  • Je zaznamenán na papíru nebo na kartě, aby k němu kuchaři měli snadný přístup. Tato karta s receptem by měla být zalaminována nebo umístěna do složky v eurofolii, aby se nezničila.

Při zakoupení

Při zakoupení

  • Jedná se o stav potraviny nebo suroviny při zakoupení nebo dodání. Stav „při zakoupení“ se může vztahovat na formu, cenu, hmotnost nebo objem. Proto se užívají pojmy: Forma při zakoupení, cena při zakoupení: Hmotnost při zakoupení nebo objem při zakoupení.
  • Například zelenina, kterou jste zakoupili se stonkem, kořeny a listy, je ve formě při zakoupení. Kupní cena je 1 Euro. Jedná se o cenu při zakoupení. Při zakoupení váží 3 kilogramy; jedná se o hmotnost při zakoupení. Naplní 6 odměrek; jedná se o objem při zakoupení.

Jedlá část

Jedlá část

  • Jedlá část představuje množství použitelné potraviny/suroviny, kterou lze použít při přípravě pokrmů po odstranění odřezků nebo odpadu z původní formy při zakoupení.
  • Podívejme se na příklad zeleniny uvedené v části „Při zakoupení“ výše. Předpokládejme, že lze použít pouze listy, stonky a kořeny je třeba odstranit.  Listy jsou tím, čemu říkáme jedlá část.

K servírování

K servírování

Tento pojem se liší od pojmu „jedlá část“, jedná se o množství jídla podávaného hostům po uvaření. Rozlišujeme čtyři typy hmotnosti ke servírování:

  1. Hmotnost pokrmu k servírování je nižší než hmotnost jedlé části, protože z potravin se vařením vypařuje vlhkost. Například z pečeného hovězího masa se voda vytrácí pečením.
  2. Hmotnost pokrmu k servírování je vyšší než hmotnost jedlé části, protože potraviny při vaření absorbují vodu. Například suché těstoviny, které absorbující vodu vařením.

Příklady: Při zakoupení a jedlá část

Zde ukážeme rozdíl mezi pojmy při zakoupení a jedlá část.

Příklady: K servírování

Zde je pojem „k servírování“ přiblížen na příkladu ryb z částí Při zakoupení a Jedlá část.

Související články

    • Ochrana zisků
    Význam výpočtu nákladů
    • Ochrana zisků
    Tři hlavní náklady a jak je snížit
    • Ochrana zisků
    Řízení výnosů
    • Ochrana zisků
    Test výnosů

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.
Vytvořit účet
Máte již účet? Přihlásit se
  • Domů
  • Inspirace pro kuchaře
  • Recepty
  • Produkty
  • O nás
  • Newsletter přihlášení
  • Vyberte zemi
  • Please Recycle
  • Právní podmínky
  • Oznámení o ochraně osobních údajů
  • Oznámení o používání souborů cookie
  • Mapa stránek
Přihlaste se k odběru newsletteru

Když se zaregistrujete ještě dnes, obdržíte např. recepty, informace o novínkách, trendech.

Najdete nás...
  • YouTube
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Domů

© 2021 Unilever Food Solutions | všechna práva vyhrazena

Unilever Food Solutions » Domů

Instalovat aplikaci do Vaše iPhonu. Instalovat aplikaci do Vaše iPhadu Instalovat aplikaci do Vaše telefonu s Androidem. Instalovat aplikaci do Vaše telefonu s Windows.

Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přidat do domovské obrazovky. Klikněte na ikonu sdílet výše a vybrerte přidat do domovské obrazovky Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přirat na domovskou obrazovku. Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přidat do domovské obrazovky.

x