Menu
Unilever Food Solutions » Domů
  • Domů
  • Inspirace pro kuchaře
    • Inspirace pro kuchaře
    • UFS Academy
    • Produktový katalog UFS
    • Hellmann's
    • Knorr Professional
    • The Vegetarian Butcher
    • Brožury s recepty
    • Nejoblíbenější produkty Unilever Food Solutions
    • PastaMania
    • Grilování a barbecue
    • Sezóna
    • Tipy a triky nejen z gastronomie
    • Světové kuchyně
    • Drůbež
    • Polední a skupinové menu
    • Školní stravování
    • Tradiční kuchyně
    • Alergeny
    • COVID-19
  • Recepty
  • Produkty
    • Všechny produkty
    • Alternativy masa
    • Bujóny, esence a koření
    • Čaje a instantní nápoje
    • Koření
    • Majonézy a dresingy
    • Omáčky, šťávy a jíšky
    • Polévky a vložky do polévek
    • Přílohy
    • Základy
  • O nás
    • Kontakt na obchodní tým
    • Přihlásit se
    • Můj účet
    • Odhlásit se
  • Kontakt
  • {query} - produkty
  • {query} - recepty
  • {query} - jiné
vše
    • Zapomněli jste heslo?

      Přihlašování

      Prosím, počkejte

    • Vytvořit účet
    • Kontakt
    • Můj účet
    • Kontakt
    • Odhlásit se
  1. Domů
  2. Inspirace pro kuchaře | Unilever Food Solutions
  3. COVID-19
  4. Protecting Profits
  5. Řízení výnosů
  1. Protecting Profits
  • Facebook-Link opens in a new window - article - Řízení výnosů
  • Twitter-Link opens in a new window - article - Řízení výnosů
  • Udržujte provoz vašeho podniku i během COVID-19

Řízení výnosů

Naučte se, jak můžete řídit výnosy, abyste snížili náklady a zvýšili zisk.

Výnos je to, co získáte z jedné porce, kterou naservírujete svým hostům. Mezi pojmy, které ovlivňují výnos, patří pojmy „při zakoupení“, „jedlá část“ a „k servírování“, jak je uvedeno v našem dalším článku. Řízení těchto faktorů pomůže maximalizovat procentní podíl výnosu, a tím snížit náklady a zvýšit zisky.

Výnos je:

  • Co zůstane po celém procesu vaření;
  • Co se podává hostům;
  • Co se prodává v restauraci, která generuje příjem;
  • Co přináší zisk.

 

Řízení výnosů

Řízení výnosů je spojeno se třemi tématy. Když se v nich zorientujete, budete schopni efektivně řídit výnosy:

  • Faktory ovlivňující procentní podíl výnosu;
  • Test výnosů;
  • Test ztráty při vaření.

 

Kalkulace procentního podílu výnosu

Procentní podíl výnosu se také označuje jako YP%. Jedná se o zbylé množství použitelné potraviny vydělené původní hmotností potraviny při nákupu. Chcete-li zjistit YP%, musíte vědět, která forma nebo způsob vaření vám dá vyšší výnos.
 

Procentní podíl výnosu – vzorec 1

Procentní podíl výnosu = jedlá část / při zakoupení

Při zakoupení – původní hmotnost potraviny při zakoupení
Jedlá část – hmotnost potraviny po odstranění odpadu, odřezků a kostí

Příklad:

Byla očištěna celá ryba o hmotnosti 500 g (hmotnost při zakoupení). Odřezky a odpad činil celkem 100 g. Zbylo 400 g rybích filet, které představují jedlou část. V pokrmu lze tedy podávat 80 % původní hmotnosti. Vyšší YP% je výhodnější, protože se ztratí méně potraviny.

Procentní podíl výnosu: 400 g (jedlá část) / 500 g (při zakoupení) = 80 % (YP %)

 

Procentní podíl výnosu – vzorec 2

Procentní podíl výnosu = jedlá část / při zakoupení

Při zakoupení – původní hmotnost potraviny při zakoupení
Jedlá část – hmotnost potraviny po odstranění odpadu, odřezků a kostí

Příklad:

400 g rybího filetu se dusil dvěma způsoby:

  • Způsob A dal 300 g vařené ryby
  • Výnos při způsobu A: 300 g (k servírování) / 500 g (při zakoupení) = 60 % (YP %)
  • Způsob B dal 325 g vařené ryby
  • Výnos při způsobu B: 325 g (k servírování) / 500 g (při zakoupení) = 65 % (YP %)
  • Method B has a higher yield percentage with lesser wastage making it a better cooking method.

Způsobem B lze dosáhnout vyššího procentního podílu výtěžku s menší ztrátou, což z něj činí lepší způsob vaření.

 

Faktory ovlivňující procentní podíl výnosu

Procentní podíl výnosu (YP%) je procento prodávaného nebo servírovaného jídla při zohlednění ztráty z odstranění odpadu a odřezků a při vaření. Na YP% má vliv:

  • Jídlo saotné
  • Velikost suroviny
  • Původní a konečná forma suroviny

 

Maximalizace efektivity: Lidské zdroje

Maximalizace efektivity v oblasti lidských zdrojů není jen o zaměstnání správného počtu pracovníků. Jde především o zaměstnání správných lidí, jejich školení a udržení.
 

Nábor

  • Osobnost je důležitá, ale podstatné jsou také kvantitativní dovednosti a zkušenosti, abychom věděli, zda je daný člověk dokáže předávat a zda dokáže vést ostatní.
  • Projděte si reference, které vám o zvažované osobě řeknou více.
  • Než učiníte pracovní nabídku, zjistěte si, jaká je tržní sazba platů pro různé pracovní pozice.

Související články

    • Ochrana zisků
    Kalkulace nákladů na potraviny
    • Ochrana zisků
    Průvodce terminologií
    • Ochrana zisků
    Tři hlavní náklady a jak je snížit
    • Ochrana zisků
    Význam výpočtu nákladů

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.
Vytvořit účet
Máte již účet? Přihlásit se
  • Domů
  • Inspirace pro kuchaře
  • Recepty
  • Produkty
  • O nás
  • Newsletter přihlášení
  • Vyberte zemi
  • Please Recycle
  • Právní podmínky
  • Oznámení o ochraně osobních údajů
  • Oznámení o používání souborů cookie
  • Mapa stránek
Přihlaste se k odběru newsletteru

Když se zaregistrujete ještě dnes, obdržíte např. recepty, informace o novínkách, trendech.

Najdete nás...
  • YouTube
  • Facebook
Unilever Food Solutions » Domů

© 2021 Unilever Food Solutions | všechna práva vyhrazena

Unilever Food Solutions » Domů

Instalovat aplikaci do Vaše iPhonu. Instalovat aplikaci do Vaše iPhadu Instalovat aplikaci do Vaše telefonu s Androidem. Instalovat aplikaci do Vaše telefonu s Windows.

Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přidat do domovské obrazovky. Klikněte na ikonu sdílet výše a vybrerte přidat do domovské obrazovky Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přirat na domovskou obrazovku. Klikněte na ikonu sdílet níže a vyberte přidat do domovské obrazovky.

x