Nejenom my Češi milujeme grilování. Stejně jako se liší kultury a tradice po celém světě, různé jsou také způsoby grilování. Pojďte se s námi podívat na cestu kolem světa, abyste zjistili, jak se zde griluje.

Evropa – Plancha styl

Evropa – Plancha styl

Plancha znamená španělsky železo. Ingredience se položí na plochou horkou (180°C) – desku, která se vyrábí buď z oceli, nebo z hliníku, a grilují se nepřímo. Tímto způsobem se vypaří hodně tekutin, což má následující výhody:

  • Grilované ingredience plavou ve vlastní šťávě a grilují se velmi jemně, takže zůstávají šťavnaté.
  • Plancha je univerzální gril, hodí se jak pro maso, tak pro ryby, zeleninu a dezerty.
  • Do otevřeného ohně se nedostane tuk, ani jiná tekutina.
  • Gril Plancha se snadno čistí. Stačí na něj pouze nalít ledovou vodou, aby se zbytky díky teplotě odloučily a odpadly, pak je možné je snadno odstranit drátěnkou, či špachtlí.

Asie – Yakiniku styl

Asie – Yakiniku styl

Jedná se o populární metodu grilování v Japonsku. V restauracích jsou syrové suroviny (maso, ryby, zelenina) podávány na stůl v malých kouscích. Na stolech jsou k dispozici jak grily na uhlí, tak elektrické grily. Poté, co se vše ugriluje, se jídlo namáčí do omáčky, které se zde říká tare.

Yaniku se podává coby pouliční jídlo během festivalu Matsuri. Ke grilování zde slouží grily na uhlí vyrobené z křemeliny, keramiky, nebo kovu, kterým se zde říká Shichirin. Jsou oblíbené protože:

  • Jsou kompaktní, snadno a rychle je sestavíte a jsou jednoduché na používání
  • Hoří čistě, pouze s malým zápachem a hodí se tedy jak na doma, tak do restaurací
  • Nepotřebují příliš paliva a fungují kolem 4 hodin
  • Díky nízké teplotě zůstávají grilované pokrmy šťavnaté

Severní Amerika – Barbecue styl

Severní Amerika – Barbecue styl

Je důležité vědět, že grilování a barbecue není to samé. Naše vysvětlení si přečtete zde.

Čím je barbecue tak speciální?

  • Díky němu je maso extrémně jemné, měkké a šťavnaté
  • Vytváří aromatickou, kouřovou chuť
  • Masa na pro barbecue by měla mít hodně svalové tkáně - fascie, tedy blan svalů, a tuku. Proto jsou pro barbecue vhodná vepřová krkovice nebo plec, které se používají pro trhané vepřové, nebo hovězí plec pro brisket, čili hovězí hrudí.
  • Steaky, hamburgery, nebo kuřecí prsa se pro barbecue nehodí, protože se rychle vysušují.

Barbecue je společenská událost, která se vždy koná venku a slouží coby místo setkávání sousedů ze širokého okolí, pro rodinné události a církevní oslavy. Jde o ukázku pravého amerického životního stylu.

Jižní Amerika – Asado styl

Jižní Amerika – Asado styl

Právě takto se griluje v Argentině, Uruguayi a Chile. Hovězí, vepřové a drůbež se grilují horizontálně na dřevěném grilu. Existují dvě různé varianty:

  • “Asado con cuero” (Grilování s kůží) – celé tělo zvířat nebo velké kusy s kůží jsou v malých úhlech prošpikované bodci, umístěny na křížích nad otevřený oheň a grilované při plamenech a uhlících.
  • “A la parilla” – zde se griluje na přímo, protože grilovací mřížka se umísťuje přímo na žhnoucí uhlí a maso nahoru.

Stejně jako barbecue je Asado velmi důležitou rodinnou a společenskou událostí.