V důsledku techniky přípravy nebo způsobu podávání může omáčka ztratit svou hladkou konzistenci a může se dokonce rozdělit na jednotlivé složky. Důležitou roli hraje také charakter akce.
Při přípravě omáček zvažte následující
- Druh omáčky a techniku přípravy
- Způsoby podávání omáčky
- Způsoby ohřívání pokrmů z gastronádob
- Délka konání akce
- Místo konání akce — venku nebo uvnitř
Pokud zvážíte tyto faktory, můžete připravit ideální omáčku či šťávu pro danou akci.
Osvědčené tipy od našich kuchařů
![Dbejte na správnou konzistenci omáčky. Dbejte na správnou konzistenci omáčky.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice/image.img.png/1550652252101.png)
Dbejte na správnou konzistenci omáčky.
Ta by neměla být ani příliš řídká, ani příliš hustá.
![Nepoužívejte bramborový škrob. Nepoužívejte bramborový škrob.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/1550652270320.png)
Nepoužívejte bramborový škrob.
Omáčka nebo šťáva obsahující bramborový škrob se může v ohřevné vaně při změně teploty příliš zředit.
![Omáčky s jíškou dostatečně dlouho povařte. Omáčky s jíškou dostatečně dlouho povařte.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_650243965/image.img.png/1550652290069.png)
Omáčky s jíškou dostatečně dlouho povařte.
Jestliže zahušťujete omáčku jíškou, vařte ji dostatečně dlouho, aby získala správnou konzistenci a nepadal lepek „na jazyk“.
![Omezte obsah tuku. Omezte obsah tuku.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1837431695/image.img.png/1550652328406.png)
Omezte obsah tuku.
Přílišné množství tuku může způsobit, že se tuk oddělí.
![Šetřete smetanou. Šetřete smetanou.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1711787229/image.img.png/1550652387515.png)
Šetřete smetanou.
Přidáním smetany může omáčka zkysnout. Používejte pouze plnotučnou smetanu nebo krém na vaření.
![Pozor na barvu omáčky. Pozor na barvu omáčky.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_534662414/image.img.png/1550652403838.png)
Pozor na barvu omáčky.
Jestliže je maso v ohřevné nádobě příliš dlouho, získá barvu omáčky. V tomto případě omáčku často obměňte.
![Kontrolujte hustotu. Kontrolujte hustotu.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_648173953/image.img.png/1550652416595.png)
Kontrolujte hustotu.
Během dlouhých akcí se omáčka či šťáva může odpařovat, čímž bude slanější, a to může být nepříjemné. Pokud k tomu dojde, omáčku či šťávu lehce nařeďte.
![Používejte menší gastronádoby. Používejte menší gastronádoby.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1018772680/image.img.png/1550652430288.png)
Používejte menší gastronádoby.
Velké gastronádoby vyměňte za malé a během akce pravidelně přidávejte omáčku, pokud tedy máte snadný přístup do zázemí.
![Vnitřek gastronádoby podložte silikonem. Vnitřek gastronádoby podložte silikonem.](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1257398993/image.img.png/1550652444586.png)
Vnitřek gastronádoby podložte silikonem.
Silikonová podložka na dně gastronádoby pomůže udržet lákavý vzhled omáčky.
![Připravte si oddělené gastronádoby: Připravte si oddělené gastronádoby:](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_508719566/image.img.png/1550652456410.png)
Připravte si oddělené gastronádoby:
jednu pro zeleninu, jinou pro rýži nebo brambory, a další pro maso a omáčky.
![](/inspirace-pro-kuchare/Poledni_skupinove_menu/vasi-omacku-konzistentni/_jcr_content/parsys/content/image_870045147.img.png/1573642381864.png)