Ačkoli je drůbeží maso velmi oblíbené, kuře je často vnímáno jako příliš nevýrazné. Zkušení kuchaři však ví, že to může být výhodou – jemné maso do sebe dokonale pojme výrazné chutě. Charakter kuřecího skvěle podtrhne rozmarýn, tymián a citronová šťáva. Dávkujte však opatrně, abyste chuť masa kořením zcela nepřekryli.

Špenát je nejlepší, když je podáván syrový nebo jen mírně vařený (orestovaný nebo vařený v páře). Ze špenátu a další zeleniny lze připravit salát, lze servírovat prudce osortýrovaný nebo pečené kuře na špenátovém lůžku nebo se špenátovou nádivkou. Chuť špenátu se zvýrazní kombinací se sýrem (mozzarella, feta nebo parmezán), nebo připravte výtečný krémový špenát.

Brokolice je skvělá jako příloha nebo podávaná místo brambor. Nejchutnější je ale zapečená se sýrem a kuřecím masem (jako různé varianty tzv. casseroles).

Citron a česnek. Nejjednodušší marináda pro kuřecí maso.

Červená řepa. Výtečně se hodí ke kachně, ať už je čerstvě uvařená, pečená nebo v podobě čatní. Dodává pokrmu zemité aroma i chuť, což se ve střední Evropě cení.

Kadeřávek. Velmi dobře se hodí ke kuřecímu masu. Lze jej použít do salátů, prudce osmahlý, ve smetanové omáčce nebo kuřecí polévce. Pokrmu vždy dodává mírně kyselou, příjemnou chuť.

Vepřové maso se servíruje v mnoha podobách: od pečeně, medailonků, plátků, kotlet až po trhané maso. Mnohé části vepřového jsou libové jako kuře, a tudíž široce oblíbené u strávníků. Jsou ceněné pro obsah tuku, kalorií a cholesterolu, a poskytují také větší množství vitamínů a minerálů.

Kořenová zelenina. Mrkev, tuřín, pastinák. Díky vysokému obsahu škrobu tato zelenina při pečení lehce sládne, což se skvěle hodí k vepřovému masu. Lahodné chuti docílíte přidáním bylinek (rozmarýn) nebo česneku a šalotky.

Česnek. Hodí se prakticky ke každému pokrmu z vepřového. Množstvím přidaného česneku můžete regulovat chuť výrazného a slaného vepřového masa. Pokrm bude měkčí a šťavnatější, když do pečených vepřových kotlet přidáte česnekovo-máslovou omáčku.

Grapefruit. Citrusová chuť grapefruitu dokonale doplní masové pokrmy i saláty. Smíchejte s avokádem, cherry rajčátky a listovým salátem, přelijte dresinkem z medu a balzamikového octa a podávejte s vepřovým masem.

Jablka. Vepřové s jablky je klasická kombinace. Ovoce dodává masu sladkost.

Dýně. Přirozená sladkost dýně se k vepřovému masu perfektně hodí. Dýně může být součástí dušení – zjistíte, kolik chuti se během této úpravy může rozvinout.

Chuť tohoto masa závisí na obsahu tuku a zralosti. Čím rovnoměrněji je tuk v mase rozložen (tzv. „mramorování“), tím je maso chutnější. Čím déle maso zraje, tím je křehčejší a má intenzivnější chuť.

Kořenová zelenina. V pokrmech je nejčastějším partnerem hovězího masa. Doplňuje přirozenou jemnost masa.

Dýně je zelenina, která pokrmům z hovězího masa dodá sladší a smetanovější lahodnou chuť. Neoblíbenější uplatnění je v thajských kari a s pomalu dušeným (brasírovaným) hovězím.

Květák je dostatečně sytý, aby mohl být podáván namísto brambor, je však lehčí než brambory. Květák uvaříme v páře a podáváme s dušeným hovězím. Dodá příjemnou chuť a poslouží jako lahodná příloha.

Maso má pevnou strukturu, je světle růžové a vyznačuje se jemnou, lahodnou chutí. Pro přípravu se používají dva postupy: buď suchá tepelná úprava, nebo mokrá tepelná úprava. Skvěle chutná s dalšími surovinami a omáčkami, které zvýrazní jeho jemnou chuť.

Citron: Klasických pokrmů z telecího je celá řada. Výborná kombinace je ovšem telecí a citron. Citronovou šťávu nebo kůru můžete použít rovnou při vaření nebo jako chuťovou tečku k hotovému jídlu.