Plýtvání jídlem a nesprávné nakládání s odpadem začíná ve vaší hlavě. A to už když pracujete na menu, když se domlouváte s dodavateli nebo když vybíráte nádobí. Množství odpadu závisí na tom, jak připravíte v kuchyni rozvrh práce, a to v každé části pracovního procesu.

Má klíčový význam pro restaurace a cateringy, které používají gril a je zde mnoho faktorů, které ovlivňují množství potravin, které se vyhodí.

Jsou to právě přílohy, které obvykle najdeme na talířích hostů nepovšimnuty. Ještě více se ale plýtvá v kuchyni, což neznamená jen zvýšené náklady na jídlo, ale také náklady, které jsou spojené s nakládáním s odpady.

1. Zbytky z grilování využijte

Připravili jste příliš mnoho porcí grilovaného masa, nebo zeleniny? Nevyhazujte je, ale místo toho jejich zbytky zpracujte. Grilované maso můžete použít do nádivky nebo do omáčky, z grilované zeleniny můžete připravit lahodnou krémovou polévku.

2. Grilujte méně populární kousky masa

Grilovat můžete i ledacos jiného než jen žebra a krkovici. Můžete si vybrat i jiné kusy masa a připravit pokrmy za použití drůbků jako například špízy z kuřecích jater. Grilované marinované kuřecí kůžičky poslouží jako vynikající křupavá chuťovka k pivu.

3. Zredukujte přílohy a zaměřte se na oku lahodící servírování

Hosté většinou nedojídají přílohy, které doplňují jejich grilované hlavní jídlo, takže je rozumné jejich množství zredukovat. Místo toho se zaměřte na podávání a aranžování jídla, které ohromí i toho nejhladovějšího.

4. Nepoužívejte jednorázové talíře a příbory

I při grilování na venkovní akci můžete snížit množství odpadu, který vyprodukujete. Nepoužívejte jednorázové talíře a příbory a vyzkoušejte raději ty jedlé jako třeba pita chleba, tortilly, slané pečivo, rýžový papír, nebo velké listy hlávkového salátu.

5. Použijte vícekrát

Místo dřevěných špejlí používejte ty z kovu, stejně tak využívejte raději grilovací tácky, které lze použít opakovaně.

Více informací o nakládání s kuchyňským odpadem najdete zde.