Menu

I když vaření na otevřeném ohni bylo populární po staletí, trend aktuálního grilování je docela nový vynález, který vykvetl v 20. století a stále roste. Po desetiletích, kdy je součástí letních sobotních zahradních party, si gril našel cestu i do kuchyní restaurací. Je udělat právě vaše grilování mimořádné?

Grilovací experimenty jsou v kurzu. Vzhledem k tomu, že jednoduché klasické pokrmy za použití vlastních grilů si může připravovat každý, jsou to restaurace, které se stávají prostorem nových kulinářských zážitků a chutí.

Jídlo. Míchejte textury, chutě a vůně. Nebojte se vyzkoušet i něco jiného, než jsou steaky a hamburgery – menší kousky masa, ryby, mořské plody a zelenina jsou na grilování také ideální. To samé platí pro nezapomenutelné dezerty, hlavně ty, které jsou založené na grilovaném ovoci. Pro inspiraci se vydejte do všech možných světových kuchyní.

Vybavení. Plancha je tlustá litinová deska, která se perfektně hodí pro grilování menších kusů masa (jako jsou například krevety), nebo jemného jídla (jako jsou třeba ryby, nebo tofu). Solné desky na grilování se většinou vyrábějí z kusů himalájské přírodní krystalické soli a nejenom že poslouží coby médium mezi jídlem a ohněm, ale grilované pokrmy také obohatí unikátní chutí.

Techniky. I když většina vašich hostů pravděpodobně používá na svých zahradních party gril na dřevěné uhlí, vy si můžete v restauraci vychutnat gril na dříví. V závislosti na typu dřeva, pokrmy získají různou chuť. A vzhledem k tomu, že novým grilováním je uzení, pokud plánujete koupit gril, nezapomeňte také na místo ve vaší kuchyni na udírnu.

Zdravá kuchyně spolu se stále rostoucí popularitou flexitariánství, vegetariánství a veganství ovlivňuje také grilovací menu. Restaurační hosté, hlavně mladší obyvatelé měst, mají stále větší chuť vyzkoušet lehká a zdravá jídla a přitom se obejdou mez masa.

Pokud plánujete grilovací menu, nezapomeňte do něj zahrnout:

  • lehké maso – jako například drůbeží
  • lehké ryby a mořské plody
  • vegetariánské pokrmy
  • ovocné dezerty

Grilované sýry jsou stále populárnější, takže stojí za to je vyzkoušet!

Už jsme probrali, proč se restaurace stále více zaměřují na snižování a nakládání s odpady (odkaz). Tento trend můžeme vystopovat i u grilování, protože také produkuje nechtěný odpad, což může navýšit náklady na přípravu jídla a odradit zákazníky, kteří jsou ekologičtější.

Ekologické grilování – jak na něj?

  • Místo plynových hořáků používejte ekologické dřevěné uhlí
  • Používejte lokální uhlí a dříví místo importovaných značek
  • Používejte bio produkty coby ingredience
  • Grilujte více sezónní zeleniny
  • Redukujte množství příloh – saláty a chlebem se nejčastěji plýtvá
Produkty
Recepty
Inspirace
Menu