Strava, která napomáhá správnému zažívání, musí být založena na celozrnné stravě, ovoci a zelenině, netučných bílkovinách a zdravých tucích. Mezi věci, kterým je třeba se vyhnout, patří živočišný tuk, vejce a lepek. Jak zásobit vaši kuchyni při vaření pro hosty, kteří chtějí udržovat svá střeva zdravá?
Produkty bohaté na vlákninu
Dietní vláknina je termín označující rostlinné látky, které nejsou tráveny nebo absorbovány lidským trávicím systémem. Vláknina vám po jídle dává prodloužený pocit plnosti, snižuje hladinu cholesterolu a glukózy v krvi a reguluje funkci střeva.
Jaké produkty bohaté na vlákninu by měly být ve vaší kuchyni zastoupené?
Listová zelenina, česnek a cibule
Listová zelenina jako je hlávkový salát, špenát, nebo kapusta je pro vaše zdraví skvělá. Má nízký obsah kalorií, ale je bohatá na vlákninu a jiné živiny, jako je kyselina listová nebo vitamíny C, K a A.
Zajímavé je, že obsahuje také cukr, který pomáhá při trávení tím, že podporuje dokonalý střevní mikrobiom – správné množství pro rovnováhu zažívacích bakterií.
I když to může být překvapením, některé studie uvádějí česnek a cibuli jako zeleninu, která podporuje zažívací trakt a funkci střev.
Mořské trávy, řasy a chaluhy
“Mořská zelenina” zahrnuje nori, kombu, wakame, spirulinu, nebo chlorellu. Používají se při vaření v mnoha podobách, jako plátky pro sushi, sušené listy nebo prášek, nebo jako salát.
Kromě své jedinečné chuti nabízejí řadu zdravotních výhod. Výzkum ukazuje, že mořské řasy mohou být prebiotické, což znamená, že zvýhodňují růst dobrých bakterií ve střevě.