Japonská kuchyně je fascinující nejen díky tomu, jak chutná, ale také díky tomu, jak se připravuje, technikami, které jsou daleko od toho, co běžně známe. Právě proto může být testování japonských jídel a jejich příprava ve vaší kuchyni úžasným dobrodružstvím.

Níže uvádíme seznam jídel, které byste měli umět, pokud se chcete stát odborníky na japonskou kuchyni.

Kuřecí Katsu

Jedná se o kuřecí prsa obalená v panko strouhance, která se smaží na vyšší vrstvě oleje do zlatova a servírují se rozkrájená na plátky. Tradičně se podávají s hustou a tmavou tonkatsu omáčkou, která se vyrábí z pasírované zeleniny (například z rajčat), datlí a melasy.

Kromě Japonska je kuřecí katsu populární i na Havaji a v Kalifornii, kde se často podává k obědu s polévkou miso, rýží a kapustovým salátem.

Japonské kari

Japonské kari

I přesto, že mnozí považují tento pokrm za japonské národní jídlo, pravda je taková, že to byli Britové, kteří ho dovezli z Indie do Japonska. Tam si získalo popularitu až v 60. letech. Vzhledem ke svému původu se výrazně liší od thajského kari, nejoblíbenějšího typu kari v našem regionu.

Japonské kari je silné, voňavé, s výrazným kořenitým aroma. Obsahuje cibuli, brambory, mrkev a  kousky masa jako hovězí, vepřové a kuřecí. Podává se s rýží nebo katsu kuřecím masem.

Teriyaki

Teriyaki ve skutečnosti není jídlo - je to technika vaření. Spočívá v orestování nebo ogrilování ryb a masa ve speciální marinádě vyrobené ze sójové omáčky a vína mirin (rýžového vína) s velkým množstvím cukru. Cukr dodá pokrmu výrazný lesk. Není to překvapení, "teru" totiž znamená "zářit".

Yakitori

Lahodné kuřecí špízy marinované v marinádě ze sójové omáčky, vína mirin (rýžového vína), saké a cukru. Tradičně se griluje na dřevěném uhlí a podává se nejen ve špičkových restauracích, ale i v době svátků a festivalů v pouličních stáncích.

Kuřecí maso není jedinou možností - může být nahrazené vepřovým, houbami, paprikami nebo pórkem.

Polévka Ramen

Bohatý vývar s nudlemi a plátky masa, vařeným vajíčkem, mořskými řasami, houbami, klíčky a zeleninou. I když tradice tohoto jídla vznikla v Číně, ramen si našel cestu do Japonska v 19. století - a zůstal tam na stálo, stal se základním jídlem doma i v restauracích.

Japonská verze se od čínské liší. Navíc obsahuje také mořské plody a kuřecí maso, může být ochucená miso pastou.  Jestliže hledáte autentický recept na ramen, klikněte sem.