I když není Itálie nějak obrovskou zemí, po staletí byla politicky rozdělená. Právě proto jsou její regiony hodně autonomní a mají svůj vlastní charakter kuchyně. To, co jíte v Neapoli, v Bologni, nebo na Sardinii je velmi odlišné. Zde najdete přehled těch kulinářsky nejzajímavějších italských regionů.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image.img.jpg/1573719910729.jpg)
Tento region je známý pro své sýry, hlavně pro Castelmagno, stejně jako pro hovězí carpaccio. Piemont je také hlavní město italských sladkostí — právě odtud pochází Nutella a marron glacé (kandované kaštany).
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_1542934754.img.jpg/1573719897884.jpg)
Toskánsko je domovem nejznámějších italských polévek, jako je minestrone (připravená ze zeleniny, těstovin a luštěnin) a ribollita (připravená z chleba a zeleniny). Právě zde je možné si objednat ten nejlepší panforte — tenký italský dezert vyrobený ze sušeného ovoce a ořechů.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_1762738234.img.jpg/1573719885884.jpg)
Pokud chcete ochutnat tradiční těstoviny, Lazio je tím správným místem kam jít. Odtud pocházejí těstoviny alla carbonara, těstoviny all'amatriciana a omáčka arrabbiata.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_981827435.img.jpg/1573719871995.jpg)
Nejpopulárnější lombardské jídlo je rizoto, většinou se připravuje se šafránem. I když je většina pokrmů s masem, jsou tu populární i jiné suroviny. Pochutnáte si na tortelli di zucca (dýňové ravioli) a místním sýru Gorgonzola.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_2059210585.img.jpg/1573719857407.jpg)
Piadina je populární italský pouliční pokrm, který se připravuje z grilovaného tenkého chleba – placek s různými náplněmi. Ochutnat můžete také mnoho druhů tortellini a lasagní. Region je domovem balsamicového octu z Modeny, sýrů Parmigiano-Reggiano a Grana Padana, stejně jako známých uzenin: prosciutto, pancetta a mortadella.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_834783415.img.jpg/1573719841219.jpg)
Neapol a region Kampánie jsou říší italské kuchyně tak, jak ji máme nejraději. Odtud pochází pizza a právě zde se vyrábí ta nejlepší mozzarella. Můžete si také dát parmigianu — pečené plátky lilku se sýrem a rajčatovou omáčkou.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_290545941.img.jpg/1573719827639.jpg)
Na Sicílii můžete vyzkoušet známý italský předkrm arancini — smažené rýžové plněné koule. Právě odsud pochází caponata (tenké plátky či kostičky lilků dušené s olivami a kapary).
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_2057808396.img.jpg/1573719813995.jpg)
V tomto regionu je nejpatrnější vliv francouzské a španělské kuchyně. V Kalábrii je dostatečný přístup k čerstvým mořským plodům (krevetám, humrům a chobotnicím), dále je zde možné ochutnat roztíratelnou klobásu nduja a místní melouny a vodní melouny.
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/italie/_jcr_content/parsys/content/image_1124694116.img.jpg/1573719796065.jpg)
Sardinie je známá pro ryby a mořské plody, ale je toho mnohem více. Je to také domov carasau (tradiční tenký plochý chléb) a casu marzu (sýr z ovčího mléka s živými larvami).