Menu

I když není Itálie nějak obrovskou zemí, po staletí byla politicky rozdělená. Právě proto jsou její regiony hodně autonomní a mají svůj vlastní charakter kuchyně. To, co jíte v Neapoli, v Bologni, nebo na Sardinii je velmi odlišné. Zde najdete přehled těch kulinářsky nejzajímavějších italských regionů.

Tento region je známý pro své sýry, hlavně pro  Castelmagno, stejně jako pro hovězí carpaccio. Piemont je také hlavní město italských sladkostí — právě odtud pochází Nutella a marron glacé (kandované kaštany).

Toskánsko je domovem nejznámějších italských polévek, jako je minestrone (připravená ze zeleniny, těstovin a luštěnin) a ribollita (připravená z chleba a zeleniny). Právě zde je možné si objednat ten nejlepší panforte — tenký italský dezert vyrobený ze sušeného ovoce a ořechů.

Pokud chcete ochutnat tradiční těstoviny, Lazio je tím správným místem kam jít. Odtud pocházejí těstoviny alla carbonara, těstoviny all'amatriciana a omáčka arrabbiata.

Nejpopulárnější lombardské jídlo je rizoto, většinou se připravuje se šafránem. I když je většina pokrmů s masem, jsou tu populární i jiné suroviny. Pochutnáte si na tortelli di zucca (dýňové ravioli) a místním sýru Gorgonzola.

Piadina je populární italský pouliční pokrm, který se připravuje z grilovaného tenkého chleba – placek  s různými náplněmi. Ochutnat můžete také mnoho druhů  tortellini a lasagní. Region je domovem balsamicového octu z Modeny, sýrů Parmigiano-Reggiano a Grana Padana, stejně jako známých uzenin: prosciutto, pancetta a mortadella.

Neapol a region Kampánie jsou říší italské kuchyně tak, jak ji máme nejraději. Odtud pochází pizza a právě zde se vyrábí ta nejlepší mozzarella. Můžete si také dát parmigianu — pečené plátky lilku se sýrem a rajčatovou omáčkou.

Na Sicílii můžete vyzkoušet známý italský předkrm arancini — smažené rýžové plněné koule. Právě odsud pochází caponata (tenké plátky či kostičky lilků dušené s olivami a kapary).

V tomto regionu je nejpatrnější vliv francouzské a španělské kuchyně. V Kalábrii je dostatečný přístup k čerstvým mořským plodům (krevetám, humrům a chobotnicím), dále je zde možné ochutnat roztíratelnou klobásu nduja a místní melouny a vodní melouny.

Sardinie je známá pro ryby a mořské plody, ale je toho mnohem více. Je to také domov carasau (tradiční tenký plochý chléb) a casu marzu (sýr z ovčího mléka s živými larvami).

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu