Mozzarella

Mozzarella

Pochází z Kampánie, kde byl kdysi vyráběn výlučně z buvolího mléka. Dnes se již prakticky v celé Itálii vyrábí z kravského mléka, což znamená, že současná mozzarella je méně tučná, trochu více vodnatá a lépe se hodí k zapékání. Díky slanému nálevu, ve kterém je ponořený, zůstává sýr elastický a nevytváří se na něm kůra. Mozzarellu lze v italské kuchyni použít skoro všude, ale nejlépe chutná samozřejmě na pizze a v caprese.

Doporučený recept

Frittata se špenátem a mozzarellou

Aby byla frittata ještě nadýchanější, stačí bílky ušlehat zvlášť a přidat na konec.

Víz recept
Parmezan

Parmezan

Slavný v celém světě sýr Parmigiano Reggiano je vyráběn od 13 století. Originální sýr vzniká z kravského mléka v regionech: Parma, Emilia-Romania, Modena, Bolonia a Mantua. A na čem záleží jeho chuť? Na všem! Počínaje čím se živí krávy, přes regionální tradice až po místního počasí. Mladý parmezán se ideálně hodí k vínu, starší můžeme nastrouhat do salátů, na masa nebo do těstovin. Dozrálý, pokropený balzamikovým octem, podávaný spolu se sušenými fíky a ořechy je výborným předkrmem.

Mascarpone

Mascarpone

To je samozřejmá smetana mezi sýry. Doslova, protože jako jediný není vyráběný z kravského mléka, ale ze smetany, která je zahřívána k teplotě 90 °C a upravována kyselinou citronovou. Krémový sýr Mascarpone se dokonale hodí ke krémům a náplním. Nejvíce je spojovaný se známým dezertem tiramisu, ale tento populární produkt z Lombardie je vhodný také jako doplněk ke křupavému pečivu s džemem nebo do dortů.

Doporučený recept

Pappardelle s uzeným lososem a sýrem mascarpone

Lehké a chutné těstoviny, které jsou za chvilku připravené k výdeji.

Víz recept
Ricotta

Ricotta

Italský měkký sýr s jemnou chutí. Ricotta (což doslovně znamená „převařený“) vzniká ze syrovátky, což je tekutina, která zůstane při výrobě běžných sýrů. Obsahuje asi 20 % tuku. Měkký sýr má široké použití. Dokonale se hodí pro přípravu tvarohových dezertů, do salátů, nebo stačí jen dochutit solí a kořením.

Doporučený recept

Penne se špenátem a ricottou

Těstoviny se špenátem můžete nakonec ozdobit piniovými oříšky, které se také výborně hodí do omáček, salátů a slaných rýžových jídel.

Víz recept

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.