Menu

Trendy 2018 výborně zobrazují, jak se změnilo chování konzumentů v průběhu let a jaké kulinární výzvy čekají na šéfkuchaře.

Umístění a osobitost

Životní tempo současných spotřebitelů je intenzivní a je pro ně obtížné zachovávat zásady kulinární koncepce slow food, avšak častěji si všímají původu produktů. Připomínají si chutě a kvality, které pamatují z dětství a dobře si je vybavují. Návrat k regionální kuchyni, ve které jsou využívány místní produkty a tradiční vaření s lehkým přídechem modernosti, to je první z trendů nadcházejícího roku.  Velký význam budou mít originální nápady, např. dresinky, „pikle“ (ostré sladkokyselé sterilované plátky ze salátových okurek), kysaná zelenina, omáčky nebo posypky, ale také domácí alkohol, např. kraftová piva s pomerančovou slupkou nebo s banány.

Spotřebitelé stále častěji  volí prosté, přírodní a pružné diety plné semínek, bylinek, zrna, zeleniny a ovoce.  Proto je důležité při sestavování menu zohlednovat preference osob, které mají zdravotní a léčebnou dietu, nebo takovou, která je výhradně veganská nebo bezlepková. Důležitý je rovněž prvek personalizace objednávek v restauracích, kde může zákazník libovolně vybírat složky, jejichž výživné hodnoty zná.

Chutné trendy

Nejdůležitější trendy roku 2018 v gastronomii se soustřeďují na otázku food waste, neboli marnotratnost  v potravinách a její rozhodné snížení. Kromě toho se na seznamu trendů nacházejí:   

  • flexitariánství, neboli postupná rezignace ze spotřeby masa
  • restaurace pop-up – dočasné restaurační projekty
  • street food
  • superfoods – japonský čaj matcha, merlík čínský (quinoa), mořské řasy, kokosová voda,  acai berry
  • neo-bistro, čili autorská kuchyně s vizí, tzv. neformální restaurace s moderním menu v cenách dosažitelných pro průměrného zákazníka
  • asijská kuchyně
  • snídaňové menu dostupné po celý den
  • hybridní jídlo – připouští spojení několika pokrmů, technik jejich přípravy a složek, např. ramen burgery, waffogato (vafle namočená v espressu), wonuty (vafle pečené v hlubokém oleji), bacone (růžky ze slaniny), sushi burrito nebo cronuty, čili sušenky o struktuře croissantu, smažené jako koblihy.    

Experti z Whole Foods Market doplnili seznam „Top Food Trends 2018”, ve kterém se nacházejí jedlé květy, prášky a moučky, vlivy blízkovýchodní kuchyně a návrat grilovaného sýru halloumi, a také houby a používání rostlinných produktů místo masa v tradičních pokrmech, např. burger s červenou řepou nebo dýní.

 

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu