V zimě není k dispozici letní ovoce a zelenina, nebo prostě nechutnají tak dobře jako v sezóně. Buďte kreativní a používejte suroviny, jež budou v zimě chutnat stejně dobře jako v létě. Máme pro vás pět inspirativních receptů na saláty a vhodné dresinky k nim.

Saláty s masem

Aby byl váš salát bohatý na bílkoviny, je dobrý nápad zvolit si za hlavní složku grilované, vařené nebo smažené kousky masa. Klasický americký Cobb salát s grilovaným kuřecím masem, anglickou slaninou, natvrdo vařeným vejcem, sýrem roquefort, rajčaty a avokádem je skvělou volbou, stejně tak i nadčasový César salát.

Podívejte se na recept!

Typická chuť salátového dresinku César od Hellmann’s je výsledkem použití autentických složek a filetů ančoviček. Chutná výborně i v jiných salátech s masem — zkuste přidat proužky anglické slaniny (ta dobře ladí se špenátem) nebo kousky šťavnatého steaku (vyzkoušejte s fíky nebo hruškami).

Saláty s kořenovou zeleninou

Zima je obdobím kořenové zeleniny. Přidejte bylinky a koření, opražte je, poté je promíchejte v míse s listy hlávkového salátu a listovou zeleninou a vychutnejte si lahodný salát. Zkuste použít například mrkev, kořen petržele, kořen celeru, červenou řepu, topinambur, pastinák či tuřín v těchto receptech:

  • Salát s glazovanou mrkví na medu, pomerančem a sýrem feta.
  • Salát s kořenem petržele, miso omáčkou, kousky uzeného tofu a sezamovými semínky.
  • Čekankový salát s červenou řepou, hruškami a vlašskými ořechy.
  • Salát s opečeným topinamburem, křupavým jablkem a parmezánem.

Abyste zvýraznili sladkou chuť orestované kořenové zeleniny, zkuste saláty podávat s nasládlým dresinkem, například s medovo-hořčičným dresinkem Hellmann’s.

Saláty s mletými obilovinami a obilnými zrny

V zimě, kdy náš organismus potřebuje více energie než v letních měsících, budou vaši zákazníci milovat saláty s vařenými obilovinami. Které si můžete k jejich přípravě zvolit?

  • Pohanka — její charakteristická chuť skvěle ladí s červenou řepou a pečeným masem.
  • Loupaný ječmen — dokonalý s pečenou zeleninou, např. růžičkovou kapustou.
  • Bulgur — ten podávejte s čerstvou zeleninou, cizrnou a posypejte sýrem cottage.
  • Kuskus — k němu přidejte grilovanou cuketu, papriku kapii a kozí sýr.
  • Proso — má jemnou chuť, takže ho můžete zkombinovat s ovocem, třeba s mandarinkami nebo granátovým jablkem.
  • Quinoa — skvělý zdroj bílkovin. Může se použít jako hlavní složka mexického salátu.

K vyvážení škrobové chuti obilovin vám poslouží mírně kyselé jogurtové dresinky. Nemusíte je vyrábět sami! Pokud hledáte vyváženou chuť a chcete si zkrátit dobu přípravy, sáhněte po jogurtovém dresinku Hellmann’s.

Bramborové saláty

Bramborový salát nemusí být nudný. Brambory jsou naopak velmi univerzální zelenina — dají se připravit na několik různých způsobů a zkombinovat s různými surovinami, a vaše saláty tak mohou vypadat zcela nezvykle. Nechejte se inspirovat těmito recepty:

  • Klasický bramborový salát se salátovou majonézou Hellmann’s, cibulí a nakládanými okurkami.
  • Bramborový salát s krevetami, zelenou paprikou kapií, ananasem a jogurtovým dresinkem Hellmann’s.
  • Bramborový salát s hořčičným dresinkem, brokolicí a grilovaným kuřecím masem.
  • Salát z pečených brambor s anglickou slaninou a paprikou kapií.

Saláty s exotickým ovocem

V zimě je výběr ovoce vypěstovaného u nás omezený. Naštěstí je v obchodech k mání spousta exotického ovoce. Přidejte ho do salátů, abyste je ozvláštnili. Jaké ovoce můžete použít?

  • Mango — výborné s krevetami, kuřecím masem, zelenou paprikou kapií a rýží.
  • Granátové jablko — přidejte ho do listových salátů a bulguru.
  • Citrusové ovoce — vynikající spolu s čekankou, grilovaným kuřecím masem, mrkví a dýní.

Pro zvýraznění chuti těchto salátů je promíchejte s dresinkem Tisíc ostrovů Hellmann’s. Ten má dokonale vyváženou chuť, ve které se spojují kyselé a sladké tóny s pikantním chilli.