Zdravější postupy
Zde se dozvíte několik praktických tipů, jak upravit jídelní lístek a pokrmy tak, aby byly pro hosty zdravější a přitažlivější
Existuje mnoho způsobů, jak vytvořit zdravější jídelní lístek. Zde se seznámíme s některými běžnými postupy, které vám pomohou vytvořit pro hosty zdravější a chutnější pokrmy.
Porozumění štítkům na potravinách
Štítky na potravinách poskytují informace o produktu včetně výživových hodnot. Když budete správně rozumět štítkům na potravinách a budete schopni informovat hosty o výživových hodnotách, můžete jim pomoci učinit zdravější rozhodnutí. Toto lze provést několika různými způsoby:
- nechte hostům přečíst informace o výživových hodnotách, když o to požádají;
- vytvořte s ohledem na výživové hodnoty vyvážené, rozmanité a zdravější pokrmy;
- identifikujte potenciální potravinové alergeny a upozorněte na ně hosty;
- vytvořte zvláštní pokrmy pro specifické hosty, např. se sníženým obsahem sody, tuku, cholesterolu nebo kalorií.
Charakteristika zdravých pokrmů
Přečtěte si o vlastnostech zdravých pokrmů a zjistěte, jak je používat k vytvoření lepšího jídelního lístku pro vaši restauraci. Zdravé jídlo má:
- obsahovat potřebné živiny
- obsahovat vyvážené živiny;
- obsahovat přiměřené množství doporučených živin;
- nabízet rozmanité spektrum potravin a živin.
![](/inspirace-pro-kuchare/COVID-19/Podpora-imunity-a-vyziva/Zdravejsi-postupy/jcr:content/parsys/content-aside-footer/textimage_copy/image.img.png/773x448.png)
Zdravější způsoby vaření
Když nyní známe vlastnosti zdravých pokrmů, pojďme se podívat na zdravější způsoby vaření, které můžete použít k jejich přípravě:
- Na páře – nevyžaduje žádný olej a pomáhá chránit živiny.
- Ve vodě – nevyžaduje žádný olej, takže jídlo neobsahuje žádné kalorie navíc.
- Mírné povaření – vaření bez tuku přirozeně šetrné k surovinám, jako jsou vejce, ryby a zelenina.
- Restování nebo osmažení zprudka – dobré alternativy běžného smažení. Živiny a přirozená barva surovin zůstávají zachovány, takže pokrm je vizuálně přitažlivější.
- Grilování – nízkotučný způsob přípravy masa, kdy proces vaření umožňuje odkapávání tuku ze surovin. Maso se nesmí připálit, protože zuhelnatění je spojeno se zvýšeným rizikem rakoviny.
![](/inspirace-pro-kuchare/COVID-19/Podpora-imunity-a-vyziva/Zdravejsi-postupy/jcr:content/parsys/content-aside-footer/textimage_copy_copy/image.img.png/773x428.png)
Zdravější alternativy koření
Zde je seznam zdravějších alternativ koření, které můžete použít při vaření:
- Ovoce, med a javorový sirup – výživnější zdroj přírodního cukru.
- Aromatické suroviny (cibule, česnek, zázvor atd.) – dodají chuť, aniž by bylo třeba výrazněji solit.
- Smažené koření, ořechy a semena – dodají pokrmu vůni a chuť.
- Ochucené oleje – zdravější alternativa másla.
- Citrus a ochucený ocet – výrazná, ostrá chuť, která snižuje potřebu soli.
![](/inspirace-pro-kuchare/COVID-19/Podpora-imunity-a-vyziva/Zdravejsi-postupy/jcr:content/parsys/content-aside-footer/textimage_copy_copy__856975195/image.img.png/773x437.png)
Zdravé porce pokrmu
Zdravé stravování není jen o množství vitamínů a minerálů obsažených v pokrmech, ale také o tom, abyste hostům servírovali vyvážený talíř. Zde uvádíme několik tipů k tomu, jaké množství jednotlivých částí pokrmu se má na talíři nacházet, aby představoval vyváženou stravu:
- Talíř musí obsahovat vyvážené množství celozrnných obilovin, zdravých bílkovin a zeleniny nebo ovoce.
- Snižte obsah škrobů v pokrmu a zvyšte množství salátu.
- Omezte množství šťávy a omáčky v pokrmu.
Další strategie
Kromě podávání vyváženého talíře plného živin, vitamínů a minerálních látek zde uvádíme několik tipů, které budou přispívat k propagaci zdravého stravování ve vaší restauraci:
- používejte čerstvější ingredience, které jsou plné živin;
- zkuste používat ekologické produkty;
- používejte méně potravinářských přídatných látek;
- zařazujte do jídelního lístku zdravé kombinace;
- prodávejte a propagujte zdravější jídla;
- prezentujte zdravé jídlo jako prémiovou možnost.
UFS Academy: Portál pro online školení profesionálních kuchařů
- Školení vytvořilišéfkuchaři z celého světa.
- Videa sledujete neomezeně.
- Školení jsou ZDARMA a bez reklam.
- Přihlášení trvá jen 30 vteřin.