Menu

Umění zdobení jídel a talířů jedlými dekoracemi by měl ovládat každý kuchař. O zdobení a aranžování jídel v restauračním prostředí se toho napsalo hodně, průvodců zdobením a aranžováním jídel pro cateringové události je ale ještě pořád málo. Zde je několik rad, jak naaranžovat přílohu, jídlo servírované v ohřívacích mísách a studené bufety.

Zdobení jídel v ohřívacích mísách

Obzvláště náročné na aranžování je jídlo, které se na večírcích podává teplé. Pro některé hosty ohřívací mísy nevypadají právě nejlákavěji. Jak to můžete změnit?

Rozdělte jídlo na porce

Rozdělte jídlo na porce

Jídlo, které je v ohřívací míse už rozdělené na porce a připravené k servírování, je nejen pohodlnější pro hosty, ale i jednodušší na prezentaci. Mezery mezi jednotlivými porcemi můžete vyplnit ozdobami, například zelenými lístky, hráškovými klíčky, restovanými půlkami cibule perlovky nebo restovanými mrkvovými proužky.

Tuto metodu využijete například při podávání lasagní, zapékaných brambor nebo musaky. Inspirujte se naším receptem na přípravu musaky, která si při servírování zachová dokonalý tvar.

V jídle musí být pořádek

V jídle musí být pořádek

Při aranžování jídel v ohřívacích mísách je klíčový pořádek a systém. Porce by měly být stejně velké a rovnoměrně rozloženy. Můžete také vyzkoušet uspořádat porce do zajímavého vzoru. Skvěle bude vypadat například jídlo uspořádané diagonálně - tak, jak vidíte na obrázku vlevo.

Přidejte trochu barvy

Přidejte trochu barvy

Pokud podáváte smažená jídla, jako jsou krokety, falafel nebo jarní závitky, oživte fádní hnědou kapkou zelené nebo červené barvy. Skvěle se na to hodí například mikrozelenina a mikrobylinky, pečené chilli papričky, baby karotka nebo pečené cherry rajčata.

V případě tmavých smažených nebo restovaných jídel můžete použít světlé dekorace: proužky pórku nebo petržele, klíčky mungo fazolí nebo sezamová semínka.

Zdobení teplých příloh

Aranžování příloh může být na cateringové akci problematické. Jak dosáhnout, aby rýže nebo brambory vypadaly skvěle? A jak zajistit, aby si teplé omáčky v omáčkovníku zachovaly svou konzistenci? Zde je několik rad od našich kuchařů.

  • Smíchejte rýži a kroupy s lehkým voňavým bylinkovým dresinkem, abyste dosáhli kontrastní zelenou barvu. Světlé obiloviny, jako je rýže nebo kuskus, můžete obarvit přidáním kurkumy. Můžete také přidat směs zeleného hrášku a mrkve nakrájené na kostičky nebo kousky smažené papriky.
  • Bramborovou kaši podávejte ve formě "růžiček" naaranžovaných pomocí cukrářského sáčku. Jak na to? Připravte bramborovou kaši Knorr s mlékem, naplňte cukrářský sáček s ozdobnou špičkou a vytvářejte "růžičky". Bramborovou kaši pak můžete upéct, nebo rovnou podávat.
  • Místo toho, abyste teplé omáčky podávali odděleně v omáčkovníku, je přimíchejte přímo do jídla. Jídlo tak zůstane svěží a neoschne. Pamatujte, že omáčky na bufetové stoly by měly být řidší než ty, které jsou určeny k okamžitému podávání, protože se v průběhu události odpaří a zhoustnou. Vyzkoušejte hnědou omáčku Knorr, citronovo-máslovou omáčku Knorr nebo houbovou omáčku Knorr, které si zachovávají svou texturu. Můžete je také použít jako základ pro své vlastní originální recepty.

Aranžování studených bufetových stolů

Zdobení studených bufetů je obvykle méně náročné než zdobení teplých jídel. Na výběr máte celou škálu možností:

  • bylinky, mikrozelenina a klíčky
  • jedlé květiny
  • zelenina julienne
  • plátky zeleniny
  • zeleninové lupínky
  • slaninové lupínky nebo prach
  • Parmazánové lupínky
  • drcené ořechy
  • různé emulze a gely

Stejně důležité jako zdobení jídel je výběr správného nádobí: talířů, etažerů, podnosů, dávkovačů a dalších prvků.

Na výběr je obrovské množství prvků - klíčem k úspěchu je ale konzistentnost a ucelenost. Rustikální studený bufet bude vypadat skvěle v kombinaci s dřevěnými deskami a mini podnosy pro servírování a s přílohami servírovanými v ozdobných mísách. Pokud chystáte elegantní událost, zvolte elegantní lžičky na předkrm a minimalistické podnosy.

Více o umění servírování a zdobení jídla najdete v online kurzu UFS Academy: "Umění servírování jídla". Shlédněte naše videa a osvojte si klasické i moderní způsoby prezentace jídla. Vyzkoušejte to nyní!

 

Produkty
Recepty
Inspirace
Menu