14. února je datum, které se v kalendáři označuje symbolem srdce vzhledem k oslavě mezinárodního svátku lásky čili den svatého Valentýna. Jak tedy zorganizovat romantickou večeři v restauraci tak, aby se zvýraznil tento výjimečný den a jak povzbudit chuťové smysly hostů?

Nejčastěji se páry obdarovávají drobnými dárky nebo se rozhodnou večer zajít do restaurace, proto každý rok stojí šéfkuchaři před nemalou výzvou, jak připravit originální večeři, která nadchne zamilované.  Pro příklad – jak vyhodnotila platforma Statista2, v roce 2017 na valentýnské večery v restauracích vydali Američané celkem 5,8 milionů dolarů. 

Ve valentýnském menu nemůže chybět inspirace s kulinárními afrodiziaky v hlavní roli, které přirozeně probouzejí smyly. Avokádo, chilli, jedlé květy nebo plody moře, to je jen několik návrhů, jejichž chuť, aroma, struktura a vzhled výrazně ovlivňují celou večeři.

V restauračním valentýnském menu rozhodně stojí za to zohlednit afrodiziaka v pokrmech. Přirozeným způsobem povzbuzují organismus, zajišťují vitalitu, jsou snadno dostupné a navozují příjemnou atmosféru u stolu.  Vhodné složení pokrmů, jejich struktura, stavba, a především chuť zcela jistě zvýrazní romantický charakter večerního jídla. V jídelním lístku 14. února můžeme pomyslet na aromatický asijský bujón s dvojitou dávkou ostrého koření v rámci předkrmu, na hlavní jídlo navrhnout těstoviny se škeblemi s omáčkou na bázi bílého vína a estragonu, zatímco na dezert využít potenciál několika afrodiziak a např. připravit tartaletky s krémem z avokáda, čokolády a chilli.

 

Jiným příkladem menu s využitím afrodiziak může být spojení evropské kuchyně s asijskou, tzn. pečený chřest s parmskou šunkou, chorizo a parmezánem, krém z hrušek a kořenové zeleniny s nádechem vanilky a čokoládové pralinky.

V mezinárodním měřítku nezřídka vyvolávají afrodiziaka kontroverze, vzhledem ke svému původu a riziku použití. Existují takové produkty, z nichž lze požívat pokrmy výlučně v renomovaných a certifikovaných restauracích, např. pokrmy s využitím jedovaté ryby nebo ještěrčí kůže.

Vzhled a chuť valentýnských pokrmů připravených na speciální večer ve vaší restauraci zvýrazňuje jejich výjimečnost. Stojí za to sáhnout po světových inspiracích a sestavit neopakovatelné menu, které pozitivně ovlivní náladu hostů.

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.