Nejčastěji se páry obdarovávají drobnými dárky nebo se rozhodnou večer zajít do restaurace, proto každý rok stojí šéfkuchaři před nemalou výzvou, jak připravit originální večeři, která nadchne zamilované.  Pro příklad – jak vyhodnotila platforma Statista2, v roce 2017 na valentýnské večery v restauracích vydali Američané celkem 5,8 milionů dolarů. 

Ve valentýnském menu nemůže chybět inspirace s kulinárními afrodiziaky v hlavní roli, které přirozeně probouzejí smyly. Avokádo, chilli, jedlé květy nebo plody moře, to je jen několik návrhů, jejichž chuť, aroma, struktura a vzhled výrazně ovlivňují celou večeři.

V restauračním valentýnském menu rozhodně stojí za to zohlednit afrodiziaka v pokrmech. Přirozeným způsobem povzbuzují organismus, zajišťují vitalitu, jsou snadno dostupné a navozují příjemnou atmosféru u stolu.  Vhodné složení pokrmů, jejich struktura, stavba, a především chuť zcela jistě zvýrazní romantický charakter večerního jídla. V jídelním lístku 14. února můžeme pomyslet na aromatický asijský bujón s dvojitou dávkou ostrého koření v rámci předkrmu, na hlavní jídlo navrhnout těstoviny se škeblemi s omáčkou na bázi bílého vína a estragonu, zatímco na dezert využít potenciál několika afrodiziak a např. připravit tartaletky s krémem z avokáda, čokolády a chilli.

 

Jiným příkladem menu s využitím afrodiziak může být spojení evropské kuchyně s asijskou, tzn. pečený chřest s parmskou šunkou, chorizo a parmezánem, krém z hrušek a kořenové zeleniny s nádechem vanilky a čokoládové pralinky.

Doporučený recept

Zapékaný losos s chřestem v holandské omáčce

Pokrm francouzské kuchyně. Při vaření chřestu do něj přidejte oloupanou nakrájenou bramboru a půlku cibule, aby se chuť chřestu stala neopakovatelnou. Pro jemnější chuť chřestu ho můžete vařit v mléku nebo smetaně.

Víz recept

V mezinárodním měřítku nezřídka vyvolávají afrodiziaka kontroverze, vzhledem ke svému původu a riziku použití. Existují takové produkty, z nichž lze požívat pokrmy výlučně v renomovaných a certifikovaných restauracích, např. pokrmy s využitím jedovaté ryby nebo ještěrčí kůže.

Vzhled a chuť valentýnských pokrmů připravených na speciální večer ve vaší restauraci zvýrazňuje jejich výjimečnost. Stojí za to sáhnout po světových inspiracích a sestavit neopakovatelné menu, které pozitivně ovlivní náladu hostů.

Chtěli byste vidět více?

Vytvořit účet

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.