![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image.img.png/1573642895226.png)
Pro většinu restaurací, cateringových firem a jídelen znamená leden konec velkých gastronomických akcí. Nastává čas soustředit se na každodenní práci, pohovořit si o očekáváních zákazníků a probrat nové nápady na změny v jídelníčku, personálu nebo provozu kuchyně.
Jak tento postup plánování vypadá u mnoha šéfkuchařů? Určitě je dobré začít setkáním celého týmu – oslavit úspěchy, stanovit si cíle a zjistit možné problémy či výzvy pro následující měsíce.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_933119709.img.png/1573643068945.png)
Důležitost komunikace s lidmi v týmu by se v gastronomii v žádném případě neměla podceňovat. Sednout si spolu, vyzkoušet nová jídla a podívat se na aktuální kulinářské trendy je vynikající začátek pro přemýšlení nad možným vylepšením vašeho menu.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_1751329558.img.png/1573643032009.png)
S počátkem nového roku vzrůstá motivace k zavedení změn: to může znamenat rozšíření kuchyně, rekonstrukce jídelních prostor nebo zavedení nových technologií do přípravy pokrmů. Dobře naplánované investice umožňují sledovat nákladové kalkulace a snižovat riziko neočekávaných výdajů během roku.
Pro majitele restaurací je to také důležité období pro přijetí obchodních rozhodnutí.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_897556705.img.png/1573642974397.png)
Ne každý si však může dovolit dělat dlouhodobé plány na počátku nového roku. Vezměte si například restaurace v horských resortech, kde po novoročních oslavách záhy následují zimní prázdniny a lyžařská sezona. Nějaké plány na zbytek roku lze tedy realizovat až po Velikonocích.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_1918342117.img.png/1573642881017.png)
Nový rok je také skvělou příležitostí k revizi menu a představení některých novinek. Jaké změny šéfkuchaři plánují?
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_787790435.img.png/1573642832332.png)
Zavedené změny jsou často důsledkem změn v očekávání zákazníků, pokud jde o místní suroviny a domácí kuchyni.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_1878970481.img.png/1573642868781.png)
Rozvoj týmu by neměl přijít zkrátka – po náročném prosinci plném akcí a večírků by se na pořad dne měly dostat rozvojové plány. Někteří dávají přednost tomu, aby se naučili nové triky a dovednosti od místních kuchařů, jiní si objednají kuchařské kurzy v zahraničí.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_579627990.img.png/1573642960859.png)
K plánování si vyhraďte čas na podzim, neboť tehdy máte většinou prostor a čas něco se naučit a vyzkoušet si to před prosincovými akcemi a silvestrovskými večírky.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_403222600.img.png/1573642856839.png)
Na jednu stranu je třeba sestavit dobrý a stabilní tým, zatímco na druhou stranu je třeba neustále pracovat na jeho rozvoji. To je důležitý úkol pro majitele restaurací, protože ti určují a rozdělují role a úkoly personálu.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_1900079354.img.png/1573642947258.png)
Budování silného týmu je úkolem nejen majitele, ale také šéfkuchaře. Na šéfkuchaři často záleží, zda jsou noví zaměstnanci dostatečně zaškoleni, nebo zda rozvoji týmu brání nějaké vnitřní překážky.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_950514548.img.png/1573642933098.png)
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_1187249928.img.png/1573642845811.png)
Nejvýznamnějším novoročním cílem mnoha z nás je porozumět našim zákazníkům a zavést řešení, která budou uspokojovat jejich potřeby. Vynikající pokrmy jsou pouze jedním prvkem celé mozaiky gastronomického zážitku, který zákazníci restaurací hledají.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_2018258024.img.png/1573642921407.png)
Hosté restaurací jsou stále vzdělanější a náročnější, vyznají se v gastronomii, a tudíž není snadné na ně udělat dojem. Jedním z důvodů tohoto vývoje je, že častěji cestují, a to i do značně vzdálených oblastí. Dalším důvodem může být rostoucí obliba kuchařských televizních pořadů.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/jak-se-pripravit-na-novy-rok/_jcr_content/parsys/content/image_684807519.img.png/1573642909006.png)
Zdá se, že nový rok přinese několik výrazných změn. S chutí využijte nové možnosti!