Proč se stát vegetariánem?
Vaši hosté mohou volit bezmasou stravu z mnoha různých důvodů.
![Dopad na životní prostředí Dopad na životní prostředí](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy/image.img.png/1574860479706.png)
Dopad na životní prostředí
Stále více se zvyšuje sociální povědomí o environmentálních (ekologických) nákladech průmyslové živočišné výroby. Její emise skleníkových plynů přispívající ke katastrofické změně klimatu, jsou několikrát vyšší než emise z pěstování plodin. Využívá také několikrát tolik vody a vyžaduje nadměrné využívání půdy, protože k produkci krmiv pro zvířata se používají obrovské orné oblasti.
![Zdraví Zdraví](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_c/image.img.png/1574860521508.png)
Zdraví
Někteří lidé se vzdávají masa ze zdravotních důvodů, například kvůli omezení příjmu nasycených tuků, které přispívají k ateroskleróze a srdečním onemocněním, když jsou konzumovány nadměrně. Jiní se vyhýbají masu kvůli škodlivým zemědělským praktikám, jako je používání antibiotik a růstových hormonů v krmivech pro zvířata.
![Etika Etika](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/jcr:content/parsys/content/tipsandadvice_copy_1/image.img.png/1574860540371.png)
Etika
Lidé si stále více uvědomují, že zvířata pociťují bolest, strach a únavu, zatímco podmínky průmyslové produkce zvířat tyto zážitky zhoršují. Proto se rozhodnou být vegetariány a ušetřit zvířatům zbytečné utrpení.
Co vegetariáni jedí?
Jak už asi víte, vegetariáni nejí maso. Jí ale desítky dalších potravin. Co můžete použít, pokud pro ně chcete vařit?
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/_jcr_content/parsys/content/image_148966174.img.jpg/1575015752019.jpg)
Vegetariánská jídla. Jak je podávat?
Pokud chcete do svého jídelního lístku zahrnout jen několik vegetariánských jídel, vyberte ta, která odpovídají celkovému stylu vaší restaurace.
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/_jcr_content/parsys/content/image_1870305793.img.jpg/1575015864173.jpg)
Myslíte si, že se naše kuchyně týká jen masa? Tak to zkuste ještě jednou. Tradiční recepty a staré kuchařky jsou překvapivě plné pokrmů bez masa.
Ingredience jako například pohanka, lesní houby, fazole a čočka jsou tou nejlepší volbou pro chutné pokrmy, ve kterých není ani kousek masa. Zde jsou některé z našich nejlepších návrhů.
- Taštičky s pohankovou a čočkovou nádivkou
- Pečené fazole s uzenými švestkami
- Černá čočka dušená se zeleninou
- Slezské knedlíčky s houbovou omáčkou
- Paštika z fazolí a kořenové zeleniny
- Hříbková polévka a pyré z brambor a dýně
- Dušené kysané zelí s houbami, švestkami a fazolemi
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/_jcr_content/parsys/content/image_1528089189.img.jpg/1575015882348.jpg)
Italská kuchyně nabízí nepočítaně nápadů na pokrmy pro vegetariány. Čerstvá zelenina, lepkavá rýže, cizrnová mouka a kynuté koláče, to vše můžete najít ve vegetariánských pokrmech z Itálie. Co byste měli přidat do svého menu?
- Zeleninové předkrmy s ricottou
- Focaccia s rajčaty, olivami a rozmarýnem
- Rizoto s hráškem, nebo zeleným chřestem a parmezánem
- Ribolita – toskánská fazolová polévka
- Arancini – smažené rýžové kuličky s mozzarellou
- Farinata – cizrnová placka
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/_jcr_content/parsys/content/image_375470353.img.jpg/1575015897641.jpg)
Ačkoli je arabská kuchyně známá svými pokrmy z tučného masa, nabízí také spoustu vegetariánských jídel. Používá se cizrna, bob, rajčata, lilky, tahiny a vajíčka. Nechte se inspirovat těmito lahodnými vegetariánskými recepty.
- Snídaně Šakšuka – vejce pošírovaná s rajčaty
- Baba ganoush – pečený lilek a pasta tahini
- Hummus s čerstvým pita chlebem a olivovým olejem
- Ful medames – vařené fazole s římským kmínem a olivovým olejem
- Falafel – smažené koule z cizrny
- Vydatné cizrnové a lilkové stew
![](/inspirace-pro-kuchare/Sezona/novorocni-predsevzeti/_jcr_content/parsys/content/image_1606338814.img.jpg/1575015949029.jpg)
„Vegetariánské“ nemusí nutně znamenat „zdravé jídlo“! Mnoho lidí se vzdává masa z jiných důvodů, než je zdraví a určitě ocení, pokud najdou vegetariánské pokrmy ve fast foodu, nebo v pizzeriích. Jak můžete uspokojit jejich potřeby?
Jak označit vegetariánské pokrmy ve vašem menu?
Zbavte se separátního „vegetariánského menu“ a přidejte vegetariánská jídla do vašeho běžného menu. Někteří hosté se nemusí cítit dobře, když musí žádat o speciální menu, zatímco příznivci tradiční kuchyně se otřesou, už když jen slyší slovo „vegetariánský“, a tak by se jim mohlo snadno stát, že o možnost objevit krásy vegetariánských pokrmů přijdou.
Stačí, pokud umístíte vedle vašich vegetariánských pokrmů malý znak, například zelený list a buďte si jisti, že každý jeho význam hned pochopí. Anebo dejte všechny vaše vegetariánské pokrmy do samostatné sekce na vašem menu s titulkem jako je například „Jezte zeleninu“.