Vypusťte maso

Čerstvé maso, ze kterého se připravuje vývar nebo které se přidává do polévek, výrazně zvyšuje cenu jídla. Všechny zeleninové polévky mohou přesto chutnat stejně skvěle jako ty s masem — stačí jen zeleninu nejprve osmažit, aby se uvolnila její plná chuť a sladkost.

Pokud vaši hosté masovou chuť opravdu milují, zkuste uvařit polévku s kuřecím vývarem Knorr, hovězím vývarem Knorr, čirým bujónem Knorr nebo vývarem Knorr s příchutí slaniny. Používání těchto výrobků se skutečně vyplatí (pro přípravu 1 l polévky je potřeba pouhých 20–25 g vývaru), zároveň mají také vyváženou chuť, takže s nimi snadno uvaříte lahodnou polévku, aniž byste přišli na mizinu.

Kuřecí vývar Knorr a čirý bujón Knorr je možné podávat s nudlemi či knedlíčky, stejně tak s kořenovou zeleninou, zatímco hovězí vývar Knorr funguje skvěle v hustých polévkách s luštěninami a jinou zeleninou. K přípravě klasických zimních polévek, jako například fazolové nebo hrachové, použijte vývar Knorr s příchutí slaniny.

Používejte sezónní suroviny

To je vlastně první pravidlo, jak udržet nízké náklady — používejte sezónní suroviny. V zimě zapomeňte na chřest, čerstvá rajčata či zelené fazolky. Namísto nich volte kořenovou zeleninu a svým hostům připravte:

  • klasickou polévku z červené řepy se zeleninou, (s bílými fazolemi,)
  • francouzskou cibulačku s krutony,
  • domácí kyselo,
  • bramborový krém s pórkem,
  • krémovou polévku z dýně (červené řepy) s kokosovým mlékem,
  • krémovou mrkvovou polévku s olivovým olejem provoněným koprem,
  • petrželový krém s jablky.

Skvělý nápad je uvařit houbovou polévku z hub nasbíraných a usušených na podzim a ze sezónní zimní zeleniny. Pro zvýraznění chuti a pro vůni, ze které se vám budou sbíhat sliny, použijte houbový vývar Knorr. Ten se perfektně hodí i do základů houbových omáček, dušených směsí masa a zeleniny nebo k přípravě houbového rizota.

Vše rozmixujte

Hosté mají moc rádi krémové polévky, stejně tak i kuchaři: vypadají dobře, je snadné je uvařit a ingredience k jejich přípravě nemusí být drahé.

Pro velmi rychlou přípravu krémové polévky použijte jako základ zeleninový vývar Knorr. Za pouhé 2 minuty získáte 1 litr polévky z 20 gramů tohoto vývaru. Jeho jemná univerzální chuť vám dává spoustu svobody k experimentování. Navíc neobsahuje maso ani jiné složky živočišného původu, takže ho můžete určitě využít k vaření vegetariánských a veganských polévek.

Zeleninový vývar Knorr se používá jako základ pro přípravu jednoduché polévky s pečeným květákem, jejíž recept najdete zde.

Chcete-li opravdu výrazně snížit náklady na přípravu krémových zeleninových polévek, použijte jako hlavní surovinu brambory. Ty nejsou drahé, polévky hezky zahustí a mají relativně neutrální chuť. Pro přípravu chutné vydatné polévky je stačí zkombinovat s aromatičtějšími surovinami, jako je smažená cibule či česnek, osmažený pórek, brokolice nebo žampióny.

Hosté mají rádi polévky, protože jsou zdravé a zahřejí. Pokud máte zájem dozvědět se, jak byste mohli vařit zdravěji, zúčastněte se našeho on-line kurzu UFS Academy s názvem „Úvod do zdravého vaření“, ve kterém se naučíte, jak připravovat zdravá a výživná jídla.