Polévky na zimní období, které vás nevyjdou draze | Unilever Food Solutions

Vypusťte maso

Čerstvé maso, ze kterého se připravuje vývar nebo které se přidává do polévek, výrazně zvyšuje cenu jídla. Všechny zeleninové polévky mohou přesto chutnat stejně skvěle jako ty s masem — stačí jen zeleninu nejprve osmažit, aby se uvolnila její plná chuť a sladkost.

Pokud vaši hosté masovou chuť opravdu milují, zkuste uvařit polévku s kuřecím vývarem Knorr, hovězím vývarem Knorr, čirým bujónem Knorr nebo vývarem Knorr s příchutí slaniny. Používání těchto výrobků se skutečně vyplatí (pro přípravu 1 l polévky je potřeba pouhých 20–25 g vývaru), zároveň mají také vyváženou chuť, takže s nimi snadno uvaříte lahodnou polévku, aniž byste přišli na mizinu.

Kuřecí vývar Knorr a čirý bujón Knorr je možné podávat s nudlemi či knedlíčky, stejně tak s kořenovou zeleninou, zatímco hovězí vývar Knorr funguje skvěle v hustých polévkách s luštěninami a jinou zeleninou. K přípravě klasických zimních polévek, jako například fazolové nebo hrachové, použijte vývar Knorr s příchutí slaniny.

Používejte sezónní suroviny

To je vlastně první pravidlo, jak udržet nízké náklady — používejte sezónní suroviny. V zimě zapomeňte na chřest, čerstvá rajčata či zelené fazolky. Namísto nich volte kořenovou zeleninu a svým hostům připravte:

  • klasickou polévku z červené řepy se zeleninou, (s bílými fazolemi,)
  • francouzskou cibulačku s krutony,
  • domácí kyselo,
  • bramborový krém s pórkem,
  • krémovou polévku z dýně (červené řepy) s kokosovým mlékem,
  • krémovou mrkvovou polévku s olivovým olejem provoněným koprem,
  • petrželový krém s jablky.

Skvělý nápad je uvařit houbovou polévku z hub nasbíraných a usušených na podzim a ze sezónní zimní zeleniny. Pro zvýraznění chuti a pro vůni, ze které se vám budou sbíhat sliny, použijte houbový vývar Knorr. Ten se perfektně hodí i do základů houbových omáček, dušených směsí masa a zeleniny nebo k přípravě houbového rizota.

Vše rozmixujte

Hosté mají moc rádi krémové polévky, stejně tak i kuchaři: vypadají dobře, je snadné je uvařit a ingredience k jejich přípravě nemusí být drahé.

Pro velmi rychlou přípravu krémové polévky použijte jako základ zeleninový vývar Knorr. Za pouhé 2 minuty získáte 1 litr polévky z 20 gramů tohoto vývaru. Jeho jemná univerzální chuť vám dává spoustu svobody k experimentování. Navíc neobsahuje maso ani jiné složky živočišného původu, takže ho můžete určitě využít k vaření vegetariánských a veganských polévek.

Zeleninový vývar Knorr se používá jako základ pro přípravu jednoduché polévky s pečeným květákem, jejíž recept najdete zde.

Chcete-li opravdu výrazně snížit náklady na přípravu krémových zeleninových polévek, použijte jako hlavní surovinu brambory. Ty nejsou drahé, polévky hezky zahustí a mají relativně neutrální chuť. Pro přípravu chutné vydatné polévky je stačí zkombinovat s aromatičtějšími surovinami, jako je smažená cibule či česnek, osmažený pórek, brokolice nebo žampióny.

Hosté mají rádi polévky, protože jsou zdravé a zahřejí. Pokud máte zájem dozvědět se, jak byste mohli vařit zdravěji, zúčastněte se našeho on-line kurzu UFS Academy s názvem „Úvod do zdravého vaření“, ve kterém se naučíte, jak připravovat zdravá a výživná jídla.