Zajímavost: Sugo se v Itálii historicky vyrábí při takzvaném „rajčatovém dni“. Jde o italskou tradici, kdy se ke konci sezóny sejdou celé rodiny, které konzervují rajčata. Cílem je jejich další užívání – třeba právě příprava suga nebo pasírování.
Samotné sugo se pak vyrábí ze zralých rajčat vařených s extra panenským olivovým olejem, cibulí, česnekem a kořením. Je to základ pro mnoho klasických italských jídel, jako je pizza, penne a další.
Na jaká jídla se sugo používá?
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/Italska-kuchyne/sugo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/image.img.jpg/1661330220297.jpg)
Sugo využijete na mnoho různých pokrmů a způsobů. Nejvíc se hodí jako základ na pizzu, také jako lahodná omáčka s masovými kuličkami (Polpette) nebo jako základ pro klasické italské masové ragú do boloňských špaget nebo lasagní.
Obecně se sugo hodí ke všem krátkým i dlouhým těstovinám. Můžete ho ale také podávat s bramborovými noky. Luxusní je i jako dip k italskému pečivu Ciabatta nebo Focaccia. Dále samozřejmě skvěle poslouží k přípravě rajské polévky, rajské omáčky anebo polévky minestrone.
Vyzkoušejte také recept na tresku s bazalkovo-petrželovou krustou na rajčatové omáčce, kde bude základem vaše vlastní sugo.
Základní ingredience:
- čerstvá rajčata, rajčata konzervovaná anebo loupaná
- cibule
- česnek
- sůl
- cukr
- oregano
- černý mletý pepř
- olivový olej
Další ingredience, které můžete na sugo použít:
- mrkev
- řapíkatý celer
- máslo
- čerstvá bazalka
Jak připravit sugo?
- Rajčata spařte, oloupejte (anebo neloupejte) a rozvařte doměkka na cibulce, kterou orestujete na kapce olivového oleje
- Česnek nasekejte, přidejte sůl a spojte s rajčaty
- Přidejte cukr, oregano a pepř dle chuti, vše dobře promíchejte
- Poté přidejte olivový olej a znovu promíchejte
- Na konec směs propasírujte nebo rozmixujte na hladké pyré, svařte a nalijte do sklenic nebo rovnou používejte
Tip: Loupat či neloupat rajčata? Když je necháte ve slupce, zachováte v nich největší množství lykopenu, zdraví prospěšné látky, která je obsažena ve slupce. Proto doporučujeme rajčata uvařit ve slupce a následně je pasírovat. Tím zachováte v sugu potřebné vitamíny, ale zbavíte ho jak slupek, tak jadérek.
Jaké jsou další pozitivní účinky rajčat na zdraví?
![](/inspirace-pro-kuchare/Svetove-kuchyne/Italska-kuchyne/sugo/jcr:content/parsys/set1/row2/span12/image_573942637.img.jpg/1661330293557.jpg)
Rajčata jsou plná vitamínů, zejména obsahují vitamíny skupiny B, A, C, D, E, ale i minerály jako fosfor, mangan, zinek, vápník a mají antioxidační účinky. Dále také obsahují kyselinu listovou. Co to všechno ale znamená?
- Rajčata pročišťují organismus
- Podporují imunitní systém
- Zvyšují schopnost těla bojovat s infekcí
- Snižují množství toxinů v těle
- Podporují činnost ledvin
- Snižují cholesterol
Co dělat se zbylým rajčatovým sugem?
Sugo vám vydrží po celý rok, když ho uvaříte, nalijete do sklenic, zavaříte a budete uchovávat v chladu a temnu. Sugo
můžete také zamrazit, klidně naporcované v plastových odměrných miskách.