Kokosové mléko vzniká z rozdrobené dužniny kokosu a vody a lze ho považovat za asijský ekvivalent naší smetany nebo kravského mléka.

V orientální kuchyni se přidává prakticky do všeho. Zmírňuje pálivost ostrých pokrmů, zahušťuje omáčky a dodává jim krémovou konzistenci. Například v kari nebo klasické thajské polévce nesmí chybět. Skvěle se osvědčuje také v koktejlech a sladkých dezertech (můžete ho dokonce ušlehat jako šlehačku). Lze ho tedy bez obav přidat do každého orientálního pokrmu, existuje ale celá řada dalších možností, kde všude jej můžete použít.

Zdraví prospěšné vlastnosti

Je základním přírodním zdrojem triglyceridů se středně dlouhým řetězcem (neboli tuků), které urychlují látkovou přeměnu a fungují protizánětlivě. Sportovci je milují, protože urychluje spalování tukové tkáně a napomáhá růstu svalové hmoty. Je to také dobrý zdroj vitaminů a minerálních složek. Má také antibakteriální a antivirové vlastnosti. Po pokrmech, ve kterých bylo kravské mléko nahrazeno kokosovým mlékem, rádi sáhnou vegani a osoby s intolerancí laktózy nebo alergií na bílkoviny kravského mléka.

Jeho formy

Kokosové mléko lze koupit v tekuté formě (v plechovce nebo kartonu) nebo v sypké formě.  Varianta prášku je však často hodnocena jako praktičtější při používání, protože můžete požadovanou konzistenci získat rychle. Stačí jen přidat více nebo méně prášku.

Doporučený recept

Houbové ragú s mrkví a červeným kari

Můžete použít různé druhy hub, které jsou k dostání v dané sezóně, například žampiony nebo bedly.

Víz recept

Knorr Sušený kokosový krém 1 kg

Please enter a video description

00:15

1 kg Knorr sušeného kokosového krému je získán z dužiny 20 kokosových ořechů.

 

Chtěli byste mít přístup k jedinečným videím a článkům?

  • Přihlášení trvá jen 30 vteřin.
  • Sledujte neomezeně videa a nechte se inspirovat.
  • Získejte přístup ke všem článkům, které vytvořili šéfkuchaři z celého světa.
Vytvořit účet