Existuje mnoho variant a druhů, které se liší podle zemí nebo i oblastí dané země. Samotné slovo pochází z tamilského kari neboli omáčka. Základem pokrmu je totiž vždy aromatická omáčka plná asijského koření a bylin. V indické kuchyni svou konzistencí připomíná guláš, v thajské kuchyni spíš řidší vývar.

Příprava

Obvykle začíná restováním speciální kari pasty nebo sušené směsi na oleji, aby se rozvinulo její aroma. Teprve poté se zalévá kokosovým mlékem nebo vývarem (případně obojím) a vkládá se do ní vše, co diktuje fantazie – maso, ryby, plody moře, zelenina, a dokonce i ovoce. Část ingrediencí je předem tepelně upravená.

 

Kari pasta by měla ladit se složkami, které chceme použít.

Žlutá kari pasta - zbarvená do žluté barvy díky kurkumě, nejméně palí, výborně se hodí k plodům moře a rybám

Červená kari pasta - ideální k červenému masu a rybám

Zelená kari pasta - obsahuje kafírové listy a zelené chilli papričky, jeostřejší varianta, skvěle se doplňuje se zeleninou a kuřetem